Уочи великог српског празника – Савиндана, у Брадарцу су се двадесети пут окупили мештани овог села са бројним пријатељима и гостима, славећи првог српског архиепископа, просветитеља Саву.

Обраћање оца Симеона

О нашем духовном препородитељу од чијег нас рођења деле 853 године и 786 година од упокојења беседио је отац Симеон, игуман манастира Рукумија.

                                        

ДЕЛА ВЕЛИКОГ СРПСКОГ ЗАДУЖБИНАРА

Свети Сава је син Стефана Немање, великог српског жупана, рођен 1169. године.  Као младић жудео је за духовним животом, због чега је одбегао у Свету Гору где се замонашио. Немања је следио пример сина, те је и сам дошао у Свету Гору, где се замонашио и умро као монах Симеон. Сава је од цара и патријарха издејствовао независност српске цркве и постао први српски архиепископ. Подигао је заједно са оцем манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по земљи српској. Путовао је у два маха на поклоњење светињама у светој земљи, мирио своју браћу завађену око власти, мирио Србе са њиховим суседима и стварајући српску цркву, стварао је српску државу и културу. Уносио је мир међу све балканске народе, радио је на добру свију, због чега је био поштован и вољен од свих Балканаца. Народу српском он је дао хришћанску душу која није пропала са пропашћу српске државе. Скончао је у Трнову у време цара Асена, разболевши се после службе Божје на Богојављење, 12. јануара 1236. године. Тело му је пренео краљ Владислав у манастир Милешева, одакле га је Синан паша подигао и спалио на Врачару, у Београду 27. априла 1594. године.

Гости на Светосавској академији

-Од своје 17 године када је отишао у манастир, Свети Сава није жалио своје тело, имао је бдења својом душом, тако да је молитвом Богу постигао као нико у нашем роду. Његова добра дела ће се тек знати на крају времена и само Бог зна колико се он потрудио за наш народ. Нама остаје да у времену у коме живимо чувамо своју свету православну веру и да се трудимо да живимо према њој. Свако у своме занимању може да буде човек, а може да буде и нечовек. Слободни смо по том избору чињења, да ли добра или зла. Оно што је Богом благословено, то је поштовање закона Божјег, поштовање закона савести, тако да треба да се трудимо да чинимо једни другима добро. Љубав према Богу се огледа у љубави према нашим ближњима, казивао је отац Симеон.

Наступ хора манастира Рукумија

Светосавској академији коју су организовали манастир Рукумија, Месна заједница Брадарац и Основна школа „Свети владика Николај“, под покровитељством Града Пожаревца присуствовали су градоначелник Пожаревца Саша Павловић са сарадницима, директор ОШ „Свети владика Николај“ Дејан Животић.

У културно –уметничком програму наступили су ученици ОШ „Свети владика Николај“, КУД „Брадарац“, хор манастира Рукумија „Преподобни Роман Слаткопојац“, драмски уметници Ања Мандић и Милош  Крстовић.

                                                                                                           Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content