У атару села Баре, надомак Пожаревца, у суботу, 18. марта, заљубљеници у блатњаву авантуру, по дванаести пут састали су се на Џипијади. Организатори овог догађаја били су Off road клуб Стиг 4х4 и Месна заједница Баре, уз подршку локалне самоуправе и Туристичке организације Града Пожаревца. Џипијаду је отворио председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић који је учесницима пожелео срећу на овом такмичењу и похвалио је све оне који су учествовали у организацији. Како је рекао, број пријављених посада, говори о квалитету манифестације и атрактивности овог спорта.

Организатори на отварању манифестације

-Традиција се наставља, видимо много људи са пуно ентузијазма и љубави према овом спорту. Желим вам да се добро проведете, безбедно завршите такмичење и најбољи победе, а Град Пожаревац ће и даље наставити да подржава ову манифестацију која се налази у званичном календару туристичких манифестација нашег града, казао је Мијатовић.

На Стадиону малих спортова „Живослав Стојићевић Жица“ у селу Баре, отварању манифестације присуствовао је и директор Туристичке организације Града Пожаревца Василије Балдић који је подсетио да је сезона манифестација започела још у јануару „Лисичијадом“ и са још две ловачке смотре током фебруара. У марту је уследила трка коња и пета Међународна изложба ситних животиња на Тодорову суботу у Касидолу.

-Ово је шеста по реду манифестација коју Град и Туристичка организација подржавају и у једном делу финансирају. На Џипијади пре свега ценимо труд и залагање мештана села Баре, који својим ентузијазмом, жељом и вољом заокупљују пажњу многобројних такмичара из целе Србије и приређују једну овакву манифестацију. Џипијада поред туристичког карактера има и такмичарски односно адреналински карактер, јер привлачи људе који воле вожње мотора и џипова кроз неприступачне терене. Ово је увод у сезону туристичких манифестација, следи нам осамнаести по реду Ускршњи етно фестивал 17. априла, а фокус ће ове године бити усмерен на јубиларне, 60. Љубичевске коњичке игре, казао је Балдић.

                                                      ШАМПИОН ЏИПИЈАДЕ АСМИР УСКОВИЋ

Испред домаћина, Off road клуба Стиг 4х4, Слободан Васић и Слађан Стојићевић пожелели су добродошлицу такмичарима, подсетивши их на главна правила такмичења.

Победник на хард стази Асмир Усковић

-Време нам иде на руку, стаза нам је као и увек блатњава, а зато се и долази у Баре, на купање ваших љубимаца. Фасциниран сам возилима која су пристигла на данашњу манифестацију, знамо колико је воље и енергије у то уложено и то говори  да „off road“ спорт у Србији из године у годину озбиљно напредује, рекао је Васић.

Најуспешнији на софт стази у класи 2 Игор Младеновић

Иначе, на овогодишњем такмичењу учествовало је 110 посада – квадова и џипова који су најпре прошли туристичку вожњу у оквиру рекреативног дела манифестације. Тада су се сва спремна возила упутила шумским путевима, ливадама, мочварним теренима који иначе умеју да буду и те како захтевни. „Off road“ спорт захтева велика улагања у возила која не изгледају помпезно, међутим сам њихов погон, трансмисија, опрема и поправке веома су скупи.

Након туристичке вожње од близу 40 километара, учесници су се упутили на софт и хард стазу „Буковик“ која се налази на такозваној Берањској утрини. Прво је обављено брзинско такмичење квадова, а потом такмичење на хард стази и софт стази, која је прилагођена џиповима и ту су возила подељена у две класе по кубикажи.

Најбржи на софт стази у класи 1 Ненад Ћирић

У категорији багија прво место припало је Стефан Ђурићу, друго Властимиру Стојадиновићу и треће Милошу Траји. У вожњи квадова златно одличје завредео је Ненад Станушић, следе Милун Илић и Михајло Чолић. На софт стази у класи 1 најбољи је био Ненад Ћирић, друго место освојио је Никола Ђорђевић, док је треће место припало представнику ресторана „Дашчара“. У јачој класи доминирао је Игор Младеновић, а следе Мирза Бошњак и Данијел Лалић. Шампион 12. Џипијаде је Асмир Усковић из Новог Пазара, који је био најуспешнији на најзахтевнијој хард стази. Друго место у овој категорији завредео је Адис Џуровић и треће Сафет Муминовић. Признања су им уручили заменик гадоначелника Пожаревца Славиша Алексић и председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић.

У конкуренцији квадова победу је однео Ненад Станушић
У категорији багија прво место завредео је Стефан Ђурић

                                                                              Дарко Динић

                                                                              Фото: Е.Шустер

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content