2021-07-26T13:59:38+02:00 26. јула, 2021. 13:02 |

Дванаеста Жумаријада у Кладурову

Под покровитељством Општине Петровац на Млави и у организацији Месне заједнице Кладурово, Културно – просветног центра, Удружења жена „Златне руке“ и КУД-а „Извор младости“ из Кладурова, протекле недеље одржана је дванаеста по реду етно манифестација „Жумаријада“.

Реч је о такмичењу у припреми чувеног влашког специјалитета „жумјере“ или „жмаре“ које се спрема према јединственом рецепту. На почетку кувања, које траје читавих 16 сати, најпре се обари овчје месо, па се потом додају кукурузно брашно, празилук и уље. Ово јело је једно од најстаријих икада записаних и карактеристично је јер се припрема само у селима на подручју Хомољских планина. Изузетног је укуса, и раније се послуживало на свадбеним весељима у влашким селима петровачке општине након печења, а некада се служило и уместо њега. Сматра се да је жмаре први пут припремљено пре око 300 година у Кладурову, а по њему су познати и Рановац, Мелница, али се може пробати и у другим селима, као што су Старчево и Манастирица.

Поред главног догађаја шеснаесточасовног припремања специјалитета у казану по рецептима старих мајстора, на манифестацији су изложени и други домаћи производи попут меда, сира, ракије, разних сувенира…

Циљ ове манифестације је очување традиције и неговање културних вредности. Пре неколико година жмаре је проглашено за нематеријално добро Републике Србије, као национално јело Влаха. Своје рукотворине, поред чланова удружења из Кладурова, изложили су и представници удружења „Златне нити“ из Врњачке Бање, „Млавски мотив“ из Малог Лаола, „Стамничанке“ из Стамнице,  „Незаборав“ из Лазнице и „Ћовдинке“ из Ћовдина.

У културно – уметничком делу програма поред фолклорног ансамбла домаћина „Извор младости“ из Кладурова, наступили су и „Жика Поповић“ из Рановца, „Лопушник“ из Лопушника, „Флоричика“ из Јабуковца, „Топоница“ из Општине Мајданпек и ветерани Петровачког ансамбла. Солисте и играче пратио је Народни оркестар КПЦ „Сербиа“ из Петровца под управом Миодрага Лукића.

Манифестацији су поред бројних мештана Кладурова и суседних села присустовали и председник Општине Петровац Душко Нединић, председник Скупштине општине Миланче Аћимовић, председник Националног савета Влаха  Новица Јаношевић, помоћник председника Општине Саша Живојиновић, заменик председника СО Драган Маринковић, председник Извршног одбора Националног савета Влаха Радиша Драгојевић, шеф кабинета председника Општине Христина Ђорђевић, директори јавних предузећа и установа.

  

                                                                Д.Динић