Село Баре, каже легенда добило је име по многобројним барама које су затекле прве становнике. Настало је после повлачења Турака од села Грабовник, Буковник и Тријање. Данас су то само географске одреднице у атару Бара, шумовити предели далеко од путника и очију. Баш тамо на земљу својих предака који су се крили од свакојаког зулума Барани воде своје госте и тим путевима брундају снажне „off-road“ машине. Некад су то биле лепо уређене ливаде и шуме, но са нестанком крупне стоке у селима нестала је потреба за сеном те је крај обрастао и постао непроходан. Идеалан за “рекреативну” вожњу.

Субота јутро и село буди урлање снажних мотора и музика са разгласа. Окупљају се већ од 8 сати љубитељи путева којима се ређе иде. Стижу са свих страна Србије, Тутина, Новог Пазара, Беле Паланке, Панчева, Мрчајеваца, Азање, Голупца, Петровца, као и заљубљеници из околних села Кличевац, Дрмно, Сираково, Мајиловац, Мало Градиште, Смољинац.

На старту је 90 возила, двадесетак квадова, остало џипови. Рекреативна или туристичка вожња вози се кроз атаре Бара, Малог Градишта, Смољинца, а завршава код комшија у Берању на утрини где су тркачке стазе за хард, софт и квад возила. Квадови су као пчеле које прате колону џипова, зује по околним брдима и пролазе путевима на којима би се и козе помучиле. Џипови се мешкоље по стишким “бадрикама” тек код неке дубље и јаче забрундају, гласније уз радосне повике посаде за успешно пређену препреку. Смех и песма прати колону.

 

ШАМПИОН ЏИПИЈАДЕ

 

После добра три сата вожње стиже се на Берањску утрину, такмичаре хвата блага трема и нервоза. Прегледа се хард стаза и као да кажу гледајући домаћине из Off-road клуба „Стиг Баре 4 X 4“, одржавати традицију увек је најтежа стаза у сезони овде. Креће такмичење и први после 8 минута на стази испада јер је префорсирао машину. Публика прати такмичаре у ходу, они са слабијом кондицијом запосели су суседни брег, поседали на суво грање, гледају и навијају.

Време одмиче, од 7 такмичара  у харду само 4 завршавају и пролазе стазу. Најбољи резултат има Сафет Муминовић из Новог Пазара. Победник у харду је и шампион Џипијаде, јер поред спремне машине тражи изузетну спретност возача и сувозача. На софт стази урлају мотори џипова као на стази Даyтона, колико је блата на хард стази, чини се да је двапут више прашине на овој брзинској стази. Такмичари су подељени на у две категорије до 3000 и преко 3000 кубика. Најбржи у првој категорији Душан Арамашевић из Панчева  а у снажнијој класи Тошић из Мрчајеваца.  Код квадова част домаћих возача је одбранио Траја из Мајиловца. На испиту снаге победник је ко други, него шампион који је и на харду оставио за собом лако све остале, Сафет Муминовић.

Следи повратак на вечеру и додела награда. Бик на ражњу „дочекује“ госте. Девета Џипијада је прошла. Слегла се прашина и окорело блато у потоку хард стазе. Остају успомене на блатњаву авантуру у Барама.

Мека срца у „љутим“ машинама

Организатори из Off-road клуба  „Стиг Баре“ пре доделе награда позвали су све учеснике, спонзоре  и домаћине да се скромним прилозима прикупи помоћ за девојчицу Марту Јенчић из Симићева, чија је породица у тешкој ситуацији. Прикупили су 71 000 динара, a новац ће бити уручен овој породици када пристигну и остала средства из акције коју је покренула ФБ група „Požarevac online“, те ће им се помоћи са укупно  140 000 динара.

Слободан Васић

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content