Ове године у Економско-трговинску школу Пожаревац биће уписано око 200 ученика. Према плану, у школску 2024/2025, када је реч о четворогодишњем образовању, ђаци ће моћи да похађају наставу за економског техничара, финансијско – рачуноводственог техничара, туристичког техничара и комерцијалисту. Такође, упис ће се вршити и три одељења трогодишњег профила у оквиру којих су четири образовна профила: једно одељење трговаца, једно комбиновано одељење – 14 ученика посластичара и 14 ђака конобара, као и једно одељење кувара.

-Пракса је показала да образовање које деца стекну у нашој школи, довољно је широко да касније могу и да промене своју оријентацију, у смислу да могу да упишу најразличитије факултете, од ФОН – а, машинства, језика, педагогије, психологије… Све зависи од њиховог интересовања касније. Искрено, са 15 година су деца можда и млада да узму у обзир све ове чињенице приликом одабира средње школе. Неко у међувремену открије и нека друга интересовања, објашњава педагог ове средње школе и координатор тима за каријерно вођење и саветовање ученика Сања Новаковић. 

Практична настава, када су у питању четворогодишњи профили, имају блок наставу која се реализује по наставном плану и програму. Трогодишњи профили, поред блок наставе, имају и практичну наставу која се одвија једном или двапут седмично, у зависности од струке. 

-За трогодиње профиле, желела бих да нагласим малим матурантима и њиховим родитељима, важно је да озбиљно узму у обзир наше образовне смерове, јер ће у Економско – трговинској школи стећи квалитетно образовање  и спремни су за рад одмах након треће године. Наравно, нико их не спречава да наставе школовање након тога, јер се практична настава добро остварује у сарадњи са нашим социјалним партнерима. Када је у питању дуално образовање, оно се одвија само у образовном профилу трговац. Два ученика моћи ће да се образује по овом програму и то на основу сарадње са привредом, изјавила је Сања Новаковић.

Share.
Leave A Reply

Skip to content