Лидија Лекић и награђени Никола Савић (први с лева). Фото: Александар Костић

На Републичком такмичењу из пословне информатике  одржаном  средином априла у Сврљигу  ученик Економско-тргпвинске школе из Пожаревца Никола Савић освојио је друго место.  Ово престижно такмичење чији је домаћин била Средња стручна школа Сврљиг окупило је  ученике четвртих разреда из 23 школе са територије Србије.

   Сибинка Живановић

     – Овим пласманом из пословне информатике, Економско-трговинска школа у Пожаревцу наставила је серију награда из овог предмета, које у континуитету држи више од десет  година, каже директорка Школе Сибинка Живановић  и подсећа на успехе школе из овог предмета, пет првих места као и неколико других и трећих. Оваквим успехом не може се похвалити ниједна  школа овог профила у Србији. 

 

ПЛАСМАНОМ ДО ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА

Николи је прво  место измакло за свега 1 поен, али је, како каже задовољан што је на такмичењу стекао још једно ново искуство и упознао другове из других крајева Србије. Он је са припремама за ово такмичење кренуо још почетком школске године. Знајући да је градиво обимно, професор ментор Лидија Лекић није желела да се закасни са припремом, јер је уочила да је ученик са којим ради талентован и вредан. Никола Савић је иначе изузетан ученик, не само из информатике, већ и из свих осталих, а поготову стручних, економских предмета. Висок пласман на овом такмичењу омогућиће му да упише Економски факултет у Београду без пријемног испита и са максималним бројем поена. То му је и био један од основних мотива за велики рад и ангажовање које је утрошио на припрему за такмичење. Уједно стекао је велико и широко знање из пословне информатике које ће му бити од користи у будућем школовању.

 ВЕОМА ЗАХТЕВНО ТАКМИЧЕЊЕ

Такмичарске задатке су овога пута припремили професори  Економског факултета у Београду, на челу са шефом катедре за пословну информатику, Радетом Станкићем. Уз присуство председника Заједнице економских школа Србије Милета Саковића, четири професора и асистента са факултета прегледало је и оцењивало радове такмичара и бринуло о томе да такмичење протекне регуларно.

Такмичење се састојало из четири дела, а израда задатака трајала је више од три сата. У односу на обим градива и комплексност задатака време је било кратко, објашњавају у Економско- трговинској школи. Први део био је торијско познавање информационих технологија и обухватао је градиво у вези  са рачунарским хардвером, софтвером, рачунарским мрежама, интернетом, као и историјским освртом на развој рачунара. Други део био је практичан рад из области обраде текста, али напредни ниво који обухвата компликованије форматирање текста, рад са стиловима, аутоматско генерисање садржаја, креирање шема … Трећи део је познавање програма за израду радних табела (Excel), који, између осталог, укључује познавање и финансијских функција које се користе у банкарству. Област која је  носила највише поена на такмичењу била је израда базе података у програму Microsoft Access, што подразумева креирање и повезивање табела, израду сложених упита, форми за приказ и преглед података, извештаја за приказ података у штампаној форми, све то уз различита подешавања која захтевају висок ниво познавања поменутог софтверског алата.

СЈАЈНИ КУВАРИ

Кувари у Новом Саду

Одличне резултате на још једном надметању постигли су и кувари Економско -трговинске школе. Наиме, на Републичком такмичењу из куварства, односно посластичарства са практичном наставом у Новом Саду  ђаци из Пожаревца постигли су следећи успех :  Петар Мишић (IIIу2) 4. место, Драган Здравковић (IIIу2) 8. место (смер кувар; ментор: Никола Радишић) и Никола Стефановић (IIIу1)  5. место (смер посластичар; ментор: Драгана Грозданић). Само такмичење у Новом Саду  састојало се из теоријског и практичног дела. Ученици и њихови ментори задовољни су постигнутим пласманом и са такмичења су се вратили препуни позитивних утисака.

Негујући традицију ове образовне институције насталу далеке 1850. године, ученици и наставници Економско-трговинске школе, али и сам Пожаревац скренули су пажњу на себе у најпозитивнијем смислу, јер је и овом приликом  доказано на Град  има талентоване ученике, предане наставнике и школе у којима се квалитетно ради.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content