Свечана академија поводом Савиндана у Економско – трговинској школи у Пожаревцу одржана је у петак, 25. јануара. У присуству ученика и њихових родитеља, наставника као и пријатеља Школе поздравну беседу посвећену првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави, изговорила је Сибинка Живановић, директорка:

            -Савиндан је дан када се окрећемо лику и делу нашег светитеља Саве. Савино дело је било и биће основа српске културе и државности. Окупили смо се да прославимо овај велики празник, да се присетимо Савиних мудрих речи и великих дела која су врло важна за наш народ, нашу цркву и државу. Нека свима нама, његов живот и његова просветитељска мисија у ширењу знања буду инспирација и узор.

Обраћајући се ученицима и гостима на свечаној академији Сибинка Живановић је указала на оно што се десило пре осамстотина година и што је одредило српски пут у будућност:

-Данас бих хтела да подсетим, да је 2019. година, година обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве, независности српске цркве коју је издејсвовао Свети Сава. Осам векова доприноса Српске православне цркве историји и култури српског народа.

Духовно наслеђе

            Обраћајући се ученицима и гостима на Светосавској академији, директорка Економско – трговинске школе Сибинка Живановић је позивајући се на речи српског патријарха рекла:

-Као што нам поручује наш патријарх српски, господин Иринеј: ,,У духу Светог Саве и његовом духовном наслеђу које нам је оставио, ми смо опстали као народ са својим именом , са својом културом и историјом“.

То увек треба да знамо , чувамо и негујемо.

ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ЗАЛОГ БУДУЋНОСТИ

Изговарајући беседу, директорка Економско – трговинске школе је подсетила на значај знања и образовања које просветни радници преносе својим ученицима:

-Ми који се бавимо образовањем српске омладине, а то је највредније што овај народ има, садашњост и будућност овог народа, дужни смо да чувамо и негујемо све што нам је Сава оставио у аманет. Ми, који преносимо знање нашој деци и омладини, како би били добри и честити људи, вредни и човекољубиви, отвореног срца и ума учимо их како су нас учили наши преци, Ми потомци Савини, како би наши потомци учили своје потомке, и тако редом….Учимо их да чувају своју слободу и традицију, да стичу нова знања и умења која ће им омогућити просперитет и напредак.

Награду за најбољи литерарни рад о Светом Сави директорка је уручила ученици Анастасији Стевановић.

 

 

 

У оквиру свечане академије ученици Економско – трговинске школе су са својим професорима припремили музичко сценски програм. Беседу посвећену Светом Сави говорио је ученик четвртог разреда Ненад Витић. У музичком делу програма наступао је хор школе и ученици Љубица Николић, Јелисавета Симоновић као и школски бенд. Реситал припремљен за ову прилику изговорили су Катарина Јовановић, Милутин Штерјоски и Јована Стојановић, а у драматизацији комада „Свети Сава у мојој кући“ учествовали су Лука Мијајловић, Марија Ацић, Никола Милојевић, Јована Ћирковић, Милица Миленковић, Срна Зорко, Јован Стојановић, Михајло Жикић, Вељко Богићевић и Душан Бјелоглав. Химну Светом Сави, на самом завршетку академије отпевали су сви учесници програма.

                                                                                                          Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content