2018-02-27T20:42:06+01:00 27. фебруара, 2018. 20:42 |

Експресно заседање Скупштине града Пожаревца

Почетак седнице Скупштине града Пожаревца, одржане у петак каснио је скоро сат времена, али је зато сама седница била веома ефикасна. На дневном реду нашле су се само четири тачке. Опозиција овога пута није учествовала у скупштинској расправи, а није ни подржала дневни ред. Разлог томе, како је нагласио др Звонимир Благојевић (Група грађана „Искорак“) је „што је материјал одборницима достављен само дан раније, тако да није било времена за било какву анализу тема, посебно планова и програма јавних установа за ову годину“. Шеф Одборничке групе Демократске странке Дејан Савић подржао је одборника Благојевића, уз образложење да „тачке и нису у тој мери биле хитне да се на овакав начин сазове седница“.

             Без расправе, скупштинска већина је дала сагласност на програме и планове рада и развоја, као и на финансијске планове јавних установа за 2018. годину. Реч је о Историјском архиву, Туристичкој организацији, Културно – спортском центру „Пожаревац“, Народној библиотеци „Илија М. Петровић“, Центру за социјални рад, Народном музеју, Центру за културу, Градском женском хору „Барили“, Дому здравља и Фондацији Милинин дом – Галерија Милене Павловић Барили.

 

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ БОЈАН ИЛИЋ:

Седница због програма пословања јавних установа

             Председник пожаревачког локалног парламента Бојан Илић је у изјави за медије рекао, да је седница превасходно заказана због програма пословања јавних установа у овој години.

-С обзиром на то да истиче други месец у овој години, установе већ увелико раде по овогодишњем плану и програму. Из тог разлога било је неопходно што пре сазвати Скупштину, како би законодавна власт одобрила поменуте програме, односно како би установе могле слободно да их спроводе у дело. Такође, донета је одлука о ангажовању екстерног ревизора за буџет Града из 2017, што је пракса сваке године. Локална самоуправа је у обавези да овај поступак заврши до јуна. Имајући у виду да се у овом случају приступа процесу јавне набавке, комплетан процес потребно је на време реализовати, због чега смо са овом процедуром отпочели мало раније, закључио је Илић.

 

             Донета је и одлука о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета Града за прошлу годину. Прихваћен је и предлог о покретању иницијативе за утврђивање јавног интереса за експропијацију и административни пренос непокретности ради проширења гробља у КО Костолац.

 

Обавеза је власника парцеле да уклони отпад

Владан Динић, одборник СПС у Скупштини осврнуо се на проблем дивље депоније у Улици Боже Димитријевића (Градиштански пут), преко пута Новог гробља.

Десет година отпад је депонован на погрешну локацију. Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић рекао је да је вођена парница између власника парцеле на којој се налази депонија и ЈКП „Комуналне службе“, у којој је Комунално изгубило спор. ЈКП је морало или да исплати 30 милиона динара власнику депоније или да уклони депонију, што би резултирало затварањем санитарне депоније, што никако не би смело да се догоди. Зато су се „Комуналне службе“ одлучиле да оштећеном исплате новац, а да се власник парцеле обавеже да уклони отпад. Тако је и урађено, међутим, отпад до данас није уклоњен. Градоначелник истиче да је проблем у пресуди, која је потврђена од највиших инстанци, а у којој се не наводи рок за одношење смећа.

– Не можемо средства Града, односно Буџетског фонда за заштиту животне средине, која смо ове године издвојили за чишћење дивљих депонија, усмерити на ту депонију, јер је ЈКП „Комуналне службе“ исплатило 30 милиона динара власнику, који је био дужан да очисти депонију. Постоји могућност инспекцијског надзора, контроле, кажњавања, али плашим се да због закона неће бити толико ефикасне. Морамо позвати власника који није у Пожаревцу, да поступи по пресуди. Оно што је најгоре, појединци и даље истоварују отпад користећи то што смо ми предали парцелу власнику и немамо више никаквих права да штитимо и обезбеђујемо депонију. Зато је и дошло до наглог повећања количине отпада. Град ће сигурно покушати да реши овај проблем, а уколико не будемо имали надлежности, обратићемо се надлежном министарству, закључио је  Спасовић.  

             У оквиру тачке дневног реда о избору, постављању, именовању, разрешењу и престанку мандата, на седници су донета решења о престанку дужности директора, и именовању вршиоца дужности директора Центра за културу Пожаревац. На ово место реизабран је Драги Ивић.