Елена Живковић је матуранткиња природно – математичког смера Пожаревачке гимназије. Упорност и истрајност, одговорност и брижност, спортски дух и оптимизам – Елена у свега неколико речи. Али, то је само почетак приче о матуранткињи која се највише бави књижевношћу и спортом, физиком и филозофијом. Девојка је која спаја оно што се чини неспојивим. Највише воли да учи са својом сестром од ујака, имењакињом, са којом је ишла у исто одељење током гимназијских дана. Више јој прија учење у преподневним часовима и уз звуке акустичне гитаре или Моцарта. Елена сматра да треба бити дисциплинован и константан у области која нас интересује и да тада мотивација неће изостати и да је успех неизоставан.

Елена је учествовала на такмичењима из Књижевне олимпијаде на републичком нивоу. Као чланица лингвистичке секције школе освојила је два пута за редом прву државну награду. Такмичила се у рецитовању и беседништву. Писала је поезију за школски часопис “Развитак”. Похађала је семинар Класици књижевности у летњој школи  у Тршићу и то сматра једним од најзначајних тренутака у току школовања. Бити окружен младим људима са којима делиш интересовања је по њој непроцењиво. Писање и читање су активности које јој помажу да на крају напорног дана пронађе мир и спокој. Обзиром да је уписала Војну академију и да је усмерена на Војно ваздухопловство себе сматра Егзиперијем  – пилотом у вечитој машти. Волела би да буде војни пилот клипног авиона, хеликоптера и официр Војске Србије, да настави да се бави књижевносшћу и да служи својој отаџбини.

Марија Запутил, професорка српског језика и књижевности, рекла је: 

„ Елена Живковић – радост, осмех, здрав живот, спорт, књижевност, изазов, друг, осећајност – све су ово одреднице које спајају Еленин карактер. Елена је ученица која зрачи оптимизмом, увек је расположена и шири око себе позитивну енергију. Према књижевности је настројена из љубави, што показује њену жељу за сталним учењем и сазнавањем. Она је одлучна и храбра, друговима је подршка и ослонац. Увек има разумевања и емпатију за друге. Присутна је у многим ваннаставним активностима, што потврђује да воли изазове и да се добро сналази у тимским групама. Све ово говори да је Елена једна инспиративна личност. Од срца јој желим пуно успеха и радости и да заувек носи свој искрени осмех на лицу.”

Све четири године школовања била је капитен школске женске екипе у футсалу. Играла је и на кошаркашим и рукоментим турнирима у дресу Пожаревчке гимназије. Игра фудбал и свира акустичну гитару. Активан је фудбалски судија Фудбалског савеза Браничевског округа. Бави се калестеником, познатији као  „street workout”. 

Ивана Барлов, одељењски старешина и професорка математике, рекла је:

 „Као одељењски старешина, имам привилегију да говорим о ученици која се издвајала по својим вредностима и залагању. Елена је увек била на страни правде, залажући се за фер плеј и поштовање међу вршњацима. Њена љубав према спорту била је евидентна кроз све активности у којима је учествовала, показујући дисциплину, тимски дух и посвећеност. Поред спортских успеха, имала је и јасну визију своје будућности – студије на Војној академији. Верујем да ће, својом одлучношћу и моралним начелима, постићи велике ствари и служити као пример другима.“

Маја и Златко, Еленини родитељи, истичу њен оптимизам и како у свему пронађе светлу тачку која је гура напред и не дозвољава јој да клоне духом. Самостално је одувек бирала своја интересовања и активности док су јој они били ослонац и подршка. Обзиром да је њихова ћерка уписала Војну академију верују да сваки ученик Пожаревчке гимназије може да упише жељени факултет јер у њој добијају прилику да искажу своје таленте и интересовања. Поносни су на Елену јер је матурант гимназије и подстицаће и своју другу децу да је упишу. 

Марија Костић, педагог

Share.
Leave A Reply

Skip to content