2019-12-27T12:07:37+01:00 27. децембра, 2019. 12:07 |

Енергетска ефикасност: Приоритетан циљ Електропривреде Србије

У организацији ЕПС-а, у Огранку ТЕ-КО Костолац, 25. децембра одржана је радионица за новинаре. Тема је била „Енергетска ефикасност као један од приоритетних циљева Електропривреде Србије и коришћење овог потенцијала“. Предавач је био Душан Игњатовић, доцент на катедри за зелену архитектуру Архитектонског факултета у Београду. Др Игњатовић је говорио о енергетској ефикасности стамбених кућа у Србији и представио калкулатор енергетске ефикасности за становништво.

Игњатовић сматра да је енергетска ефикасност један од највећих ресурса у Србији зато што просечно домаћинство у Србији користи 50 одсто више електричне енергије у односу на просек у Европској унији. Да би се сачували ресурси за будућност, неопходно је смањење потрошње електричне енергије. Проблем који прати и зауставља уштеду енергије је непописани стамбени фонд у Србији  као и недостатак државне стратегије и стимулативних мера за становништво. Србија располаже солидним стамбеним фондом. Међутим, 36 одсто кућа нема термоизолацију, док 57 одсто нема задовољавајућу термоизолацију. До осамдесетих година прошлог века нису ни постојали прописи којим се регулише ова област. Од тада постоје прописи и градитељи нових зграда су условљени да праве енергетски ефикасне зграде. Остаје питање старе градње, рекао је др Душан Игњатовић:

-Веће је питање шта са постојећим зградама. Наша истраживања треба да послуже као основа за информисаност стручњака и обичних грађана, да они пратећи резултате пројекта могу уз алате које смо развили сами процене, са релативно великим степеном сигурности, колики су потенцијали уштеде, колике су инвестиције и период отплате.

Да би Србија постала енергетски ефикасна земља, треба доста времена и стратегија на државном нивоу:

-Правимо велике куће, често и веће него што су нам потребне, а онда постанемо свесни да не можемо да их загрејемо, навео је Игњатовић.

Термоизолација стамбених објеката може да донесе уштеду у потрошњи електричне енергије од око 40 одсто. Осим тога, доноси и новчану уштеду и индиректно, чува животно окружење.

Д. Д.