2020-01-12T20:37:57+01:00 12. јануара, 2020. 20:37 |

Енергија боје и звука која се шири градом

За љубитеље ликовне уметности града под Чачалицом четвртак, девети јануар, био је почетак својеврсног празника којим одишу боје и звук. Не случајно, јер је тога дана у Галерији савремене уметности отворена изложба слика нашег уваженог суграђанина Павла Миладиновића. Са намером поменут податак да је овај догађај празник боје и звука, лежи у чињеници да су посетиоци уз ватромет боја које красе осаманест изложених радова то вече уживали у звуцима хармонике талентованих ученика Музичке школе “Стеван Мокрањац“ Давида Лазаревића и Бобана Живковића, док и сама изложба носи више назив „Енергија боје и звука“.


На досадашњи Миладиновићев опус подсетио је медијатор Драган Живановић, истичићи два посебне детаља:  да је аутор пету деценију у свету палета, боја, платна, папира, оловака и преко три деценије члан Удружења ликовних стваралаца Србије. Неизоставно је да Миладиновићем за собом има на стотине колективних и самосталних изложби, прегршт награда и признања, учешћа на ликовним колонијама, а да је неке од њих самостално креирао и покренуо са нагласком да је оснивач Уметничко-ликовног удружења „Арт круг –ПМ“ које окупља професионалне сликаре Србије у циљу наставка уметничког пута славне Милене Павловић-Барили.

Изложбу је отворила историчар уметности Марина Радосављевић, виши кустос Народног музеја у Пожаревцу, истакавши:

– Изложба сумира досадашња истраживања Павла Миладиновића на пољу сликарства: трансформишући облик, Миладиновић је растапао препознатљиву форму до границе апстрактног и поново је синтетисао створивши ново биће слике као синергију линије и боје. Не бежећи од спонтаности и унутрашње експресије, уметник се препустио интуитивном изражавању и истраживању сликарског медијума. Боја као светлосни талас одређене таласне дужине које око региструје као одређену боју, код Миладиновића постаје еквивалент звуку, то јест, промени вибрације молекула унутар ваздуха. Спој светла односно ваздуха и материје код Миладиновића симболична је потврда свеколикости самог Универзума која доприноси многоструком тумачењу Миладиновићевих слика како у формално-језичкој тако и у тематској равни.

Изложени циклус „Енергија боје и звука“ премијерно је представљен прошле године у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ коју је организовало Удружење ликовних уметника Србије, док ће Пожаревљани имати прилику да виде поставку и купе поједина дела до краја јануара.

Влада Винкић