2017-11-15T23:47:53+01:00 15. новембра, 2017. 23:47 |

ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА: Пооштрене мере надзора

– У Србији су на снази пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама   –  Интензивно се спроводи и вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа од 12 месеци до навршених 14 година старости  – На територији Браничевског и Подунавског округа од почетка ове године као и целе прошле, није било регистрованих оболелих лица од морбила .

Oд почетка октобра ове године закључно са 10.новембром на територији Републике Србије укључујући и подручје у надлежности Завода за јавно здравље Косовске Митровице, регистровано је 98 случајева малих богиња од којих су 94 лабораторијски потврђена у Институту Торлак. Најмлађа оболела особа је узраста три месеца, а најстариаја 48 година. Већина оболелих (91 одсто) је невакцинисано, непотпуно вакционисаноили непознатог вакциналног статуса. Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код седам оболелих.

Епидемија малих богиња на територији Косова и Метохије са већинским српским и неалбанских становништвом пријављена је 23. октобра и до 10. новембра овде је регистровано 85 оболелих особа. Од почетка новембра епидемије малих богиња пријављене су и на подручју Града Београда (пет оболелих), Општини Бујановац(два оболела) и ЗЗЈЗ Краљево (шест лица). У складу са Планом активности за одстрањивањем ове болести у Републици Србији, од 9. октобра на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама. Интензивно се спроводи и вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

Шта су мале богиње, колика је ова болест опасна и које мере предузети да до ње не дође, а ако се епидемија ипак појавила као ове јесени у појединим деловима наше земље, како спречити њено даље ширење, нека су од питања која смо поставили епидемиологу у пожаревачком Заводу за јавно здравље Пожаревац др Вери Јоковић Костић.

 -Мале богиње (морбили) су акутна, веома контагиозна осипна болест која се испољава макулопапулозном оспом која избија у више налета, уз високу температуру и енантем. Изазивач је Morbilli вирус који припада фамилији  Paramyxovirida, величинеје 120-250 мм, у центру се  налази спирална РНК. Мале богиње су једна од најконтагиознијих инфекција. Вирус морбила је патоген само за човека. Пут ширења инфекције је капљични, а улазна врата инфекције су слузокоже коњуктива и горњих партија респираторног тракта. Новорођенчад су заштићена у првих 6 месеци живота пасивним, трансплацентарним путем пренетим имунитетом од мајке, уколико је преболела морбиле.

ТРИ  СТАДИЈУМА  БОЛЕСТИ    

Инкубација код морбила је устаљења и износи 10 – 11 дана. Болест протиче кроз три стадијума:

-катарални стадијум представља почетак болести и одликује се катаралним променама на слузокожи коњуктива, носа и нижих делова дисајних путева. Траје 3-4 дана, почиње постепено са знацима опште инфекције.Температура постепено расте, болесник је малаксао, уморан, нерасположен, бе запетита. Копликове мрље се јављају на букалној слузокожи и имају изглед посутог гриза на хиперемичној слузокожи,  јављају се при крају катаралног стадијума

-осипнистадијум – при крају катаралног стадијума настаје краткотрајно побољшање, а затим погоршање са порастом телесне температуре и општим знацима болести. Оспа је водећи клинички симптом. Јавља се најпре на кожи главе иза ушију, а затим истог дана захвата кожу лица и врат. Шири се од главе према доњим партијама тела као капи воде из туша, избија два до три  дана. Повлачи се истим редом којим је избијала, од главе и лица према врату, трупу, горњим екстремитетима и ногама, тако да се може догодити да налицу оспа бледи и повлачи се а да на стопалима избија. Болесник је високо фебрилан, адинамичан, ринитис је интензивнији. Очи су сузне са израженим коњуктивитисом. Лице је зажарено и описује се као плачна маска или faciesmorbillosa.

-стадијум реконвалесценције се карактерише повлачењем оспе. На местима оспе јавља се пролазна хиперпигментација и брашнасто перутање. Опште стање болесника се побољшава и овај стадијум траје 4-5 дана, у зависности је од појаве компликација. Морбили трају око 2 недеље, али стадијум реконвалесценције може се продужити и на неколико недеља.

Најчешће компликације су отитис медиа, синузитис, пнеумонија (почиње као вирусна, а може наставити као бактеријска).

Терапија код морбила је симптоматска. Неопходна је изолација болесника и примена хигијенско-дијететског режима, мировање у постељи, исхрана богата витаминима и млечним производима.

                      ПРЕВЕНТИВА ЈЕ ВАКЦИНАЦИЈА

Превенција морбила је вакцинација живом лиофилизимном вакцином која се апликује поткожно као комбинована ММР (морбили, мумпс и рубела) вакцина, према календару вакцинације. Обавезна вакцинација се спроводи од 1971.године. Вакцинални имунитет је солидан и дуготрајан. Ревакцинацијом се постиже првенствено већи обухват становништва што је довољан разлог за спровођење.

Према извештају о спроведеној имунизации против морбила, рубеле и паротитиса на територији Браничевског и Подунавског округа, у периоду од јануара до септембра 2017. Године проценат вакцинисаних ММР вакцином је задовољавајући. За девет месеци ове године на територији Браничевског округа проценат вакцинисаних ММР вакцином износи 67,82, а за територију Подунавског округа за исти период износи 60,80 одсто. Од почетка године до сада није било регистрованих, оболелих од морбила, као ни претходне, 2016. године, на територији ова два округа.

Имунизација је једноставан, безбедан и ефикасан начин да заштитите своје дете од ове заразне болести, обезбедите вашем детету здрав почетак живота – вакцинишите га на време, поручује др Вера Јоковић Костић.