2017-12-07T09:09:18+01:00 7. децембра, 2017. 09:09 |

ЕПС у Костолцу гради први ветропарк

НEMAЧКА РАЗВОЈНА БАНКА И ЕПС ПОТПИСАЛИ УГОВОР О КРЕДИТУ

Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ и Немачка развојна банка KfW потписали су уговор о кредиту од 80 милиона евра за финансирање пројекта изградње ветропарка у Костолцу. – Крећемо у реализацију изградње ветропарка у Костолцу и тиме ЕПС, цео српски енергетски систем и Србија иду ка испуњавању обавеза о повећањуудела обновљивих извора енергије у укупној потрошњи. Први ветропарк који ће ЕПС градити је значајна инвестиција укупне вредности око 97 милиона евра, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС приликом потписивања уговора о кредиту са КfW банком и додао да је почетак изградње планиран за 2019. годину, те да се производња првих киловат-сати очекује 2020. године.

Укупна снага ветропарка биће 66 мегавата што једовољно за снабдевање око 30 хиљада домаћинстава.

План је да се у оквиру ветропарка подигне 20стубова са ветрогенераторима, а градиће се на простору затворених површинских копова и одлагалишта ЕПС-овог огранка „ТЕ-КО Костолац“. Стубови са ветрогенераторима требало би да буду постављени на четири локације: Кленовник, Ћириковац, Петка и Дрмно. Висина стубов абиће 117 метара, а полупречник елисе 63 метра, тако да ће укупна висина ветрогенератора бити 180 метара. Очекивана годишња производња у ЕПС-овом ветропарку је око 150 милиона киловат-сати.

– ЕПС се укључује  у пројекте коришћења енергије ветра запроизводњу електричне енергије што ће са пројектима у хидросектору допринети да Србија до 2020.године достигне европску обавезу да 27 одсто укупне потрошње енергије добија из обновљивих извора. Ветропарк у Костолцу није у оквиру квотео д 500 мегавата капацитета из енергије ветра са повлашћеном ценом, већ је ово нови квалитет који доприноси испуњавању обавеза Србије, рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Антић је истакао да су у току пројекти у енергетици укупне вредности три милијарде евра, од чега су пројекти, које реализује ЕПС у вредности од око две милијарде евра.

– Ветропарк у Костолцу финансир асе у оквиру српско-немачке сарадње. Веома добри партнерски односи са ЕПС-ом, Министарством рударства и енергетике и Министарством финансија омогућили су да се покрене овај пројекат. Нови ЕПС-ов ветропарк утире пут ка већем коришћењу обновљивих извора енергије у Србији. Реализација пројекта омогућиће да се емисије угљен-диоксида смање за 120.000 тона, рекаоје Арне Гос, директор Канцеларије Немачке развојне банке у Београду.

Рок отплате кредита је до 15 година, укључујући и грејс период од четири године, а фиксна каматна стопа износи 0,85одсто годишње. ЕПС ће обезбедити око 15 милиона еврасопствених средстава за реализацију пројекта.

Потписан је и посебан споразум  cа KfW банком о наменској донацији за ЕПС у износу од милион евра. У складу са правилима банке, новац из донације намењен је за ангажовање експерата за планирање и управљање капацитетима, додатни мониторин гптица и слепих мишева и допуну процене утицаја на животну средину, наводи се у саопштењу Сектора за односе с јавношћу ЈП ЕПС.