Једна од најстаријих ергела у Србији, коју је основао књаз Милош Обреновић, Ергела у Љубичеву, од почетка ове године богатија је за 16 ждребади. У наредном периоду очекују се још две принове. Ово је импозантан број, имајући у виду претходне године када су кобиле на свет доносиле по 3 до 6 ждребета. 

Старе кобиле замењене су младим, а Ергела поседује и пет младих пастува, због чега је, према речима директора Јавног предузећа „Љубичево“ Мирка Стојановића, и репродукција коња боља. 

– Од овог квантитета очекује се и квалитет. Подсетићу да је Љубичево некада имало тридесетак кобила, због чега је остваривало и значајне резултате. Данас се кобиле малтене ождребе и одмах оплоде за следећу годину, тако да, осим себе, хране још две душе. И наредне године биће доста ждребади. Просторија за смештај коња је довољно, међутим, увек недостаје простирка, слама. Прошле године, на пример, био је велики број кишних дана током сезоне, тако да смо једва успели да прикупимо сламу за ове потребе, али смо ипак изгурали некако годину, објашњава Стојановић. 

 

ДОМАЋИ ПАРИРАЈУ ИНОСТРАНИМ ГРЛИМА

Миркo Стојановић

У тркачкој штали Ергеле смештена су 22 коња која су у тренингу. Од тог броја шест је младих, двогодих грла, док су остала трогода и старија. 

– За нама су три тркачка дана у Касидолу, Шапцу и Београду. Љубичевски коњи су на свим такмичењима остварили успешне резултате. У Касидолу смо се појавили са 8 грла, а у Шапцу са шест коња домаћег одгоја где смо били други. Сви коњи су се пласирали па се може закључити да напретка има. Променили смо и тренера, а када су у питању џокеји, двојица су наши људи и имамо тројицу из Индије који су недавно дебитовали у Београду, нагласио је директор ЈП „Љубичево“. 

Ергела махом располаже коњима домаћег одгоја, али имајући у виду да је у последње време велики број квалитетних коња у Србији увежен из иностранства, изузетно је тешко ући са њима у тркачки окршај, објашњава Стојановић.  

– У Шапцу смо на пример били други са нашим одгојем. Настојимо да парирамо коњима купљеним из иностранства за 40.000 – 50.000 фунти. На пример, кобила Хен Харијер коју смо купили за 1.000 фунти, на тркама побеђује грла вредна 50.000 – 60.000 фунти. Осим Хен Харијер, издвојио бих и грла Евиденс, Реу, Џуманџи, Рондину. Очекујемо, поготово са младим коњима, да остваримо што боље резултате, напоменуо је Стојановић.  

                                               МНОГО ПОСЛА – МАЛО РАДНИКА

Јавно предузеће „Љубичево“ тренутно има 20 радника, што је недовољан број, имајући у виду обим посла који се на дневном нивоу реализује. Стојановић истиче да би за ефикаснији рад предузећа требало ангажовати додатни број људи. 

– У ових 20 радника спадају џокеји, ратарски радници, односно трактористи, а врло мали број, само троје људи, ради на одгоју ждребади. Према броју животиња о којима брину, то је недовољно, сматра директор.

                                                    ДОВОЉНО ХРАНЕ ЗА СВЕ 

На газдинству којим располаже Јавно предузеће „Љубичево“ узгајају се кукуруз, пшеница, овас и детелина. Предстоји сетва кукуруза на 100 хектара. Пшеница је посејана на 80 хектара, овас на 43 хектара, док је остатак плодне земље покривен детелином и сеном. Биће довољно хране за све животиње у Ергели. Очекују се и одређени производни вишкови, као што је на пример кукуруз, који ће се већином продавати на тржишту. Такође, предузеће располаже и механизацијом неопходном за сваку пољопривредну обраду. 

Стојановић је овом приликом подвукао и добру сарадњу које остварује са Градом. На годишњем нивоу за функционисање овог предузећа издваја се 40.000.000 динара.

М. П. 

Share.
Leave A Reply

Skip to content