2017-05-18T09:22:33+02:00 18. маја, 2017. 09:22 |

ЕСКОМ Велико Градиште: Награда за бригу о радницима

Sasa Pajkic sa nasim novinarkama      Директору „Еском“-а Саши Пајкићу, данас ће у Новом Саду бити уручена награда – Иновација године у агробизнис сектору. Ово, међутим није једино признање „Еском“- у. Пре три године, ова фирма награђена је за управљање великим системима, а 2011. додељено јој је признање за лидерство у Србији у категорији малих и средњих предузећа.

Поводом Светског дана безбедности и здравља на раду, као и Дана безбедности и здравља на раду у Србији, Министарство рада и социјалне политике недавно је доделило 15 националних признања – повеља, плакета и похвалница „28. април“ предузетницима, високошколским установама, синдикалним организацијама и појединцима за допринос, остварене резултате и заслуге у области безбедности и здравља на раду. Међу добитницима је и СЗТР „Еском“ из Великог Градишта, која тренутно запошљава 120 радника и чија је производња комплетно аутоматизована. У то смо се уверили ових дана приликом посете „Еском“-у где нам је домаћин био директор Саша Пајкић.

Све је почело пре 14 година, односно 2003, са укупно четворо људи, односно двема радницама, једним технологом и директором. Производња је покренута у 36 квадрата, да би се током година капацитети ширили тако да се данас производни циклус одвија у комплексу од 6.000 квадратних метара.

Iz proizvodnje– Сматрам да смо лидер у производњи слатког програма – торти, колача. Циљ нам је да запошљавамо што више људи и да производимо све веће количине производа, који су, иначе доступни просечном српском џепу. Радимо за многобројне робне марке, а између осталих и за „Меркатор“, „ДИС“, „Гомез“… Такође, наше производе извозимо и у земље бивше Југославије, Европске уније – Румунију и Француску, a у току су преговори за ширење извозног тржишта. Поред постојећег броја запослених, путем конкурса ангажоваћемо још 30 нових радника, радна места формираћемо у наредних месец дана, јер смо обезбедили додатну производну линију, рекао је за наш лист Саша Пајкић.

ОКО 2.000 TOHA СЛАТКИША ГОДИШЊЕ

Купујући у супер маркетима слаткише са одређеном робном марком, многи купци и не знају да су управо купили производ настаоIMG_7084 у великоградиштанском „Еском“-у у чијим се погонима произведе 60 – 70 артикала под робном марком. Иначе, први уговор за робну марку потписан је 2007. године. Током 14 година рада фирма се проширила и модернизовала, из увоза су набављене квалитетне машине са аутоматиком.

У просеку, кондиторска фирма „Еском“ сваке године произведе 1.800 – 2.000 тона слаткиша. Робу пласира на 2.500 продајних места у Србији, а на терену располаже са 1.700 сопствених замрзивача у којима излаже своју робу.

НОВИ ПРОИЗВОДНИ ПОГОН ЗА КРОФНЕ

Крајем јануара са радом је отпочео производни погон за крофне, капацитета од 4.500.000 крофни годишње. У „Еском“-у очекују да у наредном периоду постигну ниво максималне производње овог слаткиша.

За разлику од других фирми овде су питање превоза радника решили трајно куповином мини буса која се апсолутно исплатила.

Специфичност „Еском“-а је и у томе што настоји да заокружи производни ланац, па у овом тренутку на 20 хектара брине о плантажама малина и вишње. По речима Пајкића, за две године требало би да већи део плантажа буде у пуном роду и да се са њих убере од 400 – 500 тона воћа.

M.П.