У Високој техничкој школи струковних студија у Пожаревцу прве суботе марта одржан је Дан етно пића и сирева Браничевског региона.

Све је почело пре 11 године неформалним дружењем, да би данас то био празник не само за произвођаче и излагаче свих врста вина, ракија и сирева већ и бројне посетиоце и познаваоце добре капљице и квалитетних сирева.

Дегустација производа и размена утисака дошла је на крају.

Претходиле су јој стручне едукације и додела признања за најквалитетнија пића.

О мирисним материјама у вину, предавање је одржао др Радован Ђорђевић, енолог из Александровца Жупског, познатог по квалитетним винима, док је о процесу производње сира у породчној фирми говорио Дејан Јовановић из Смедерева.

Признања: Вина и ракије са сајма у Високој техничкој школи у Пожаревцу оцењивали су стручњаци Пољопривредног факултета у Земуну. Узорци су тамо слани и по квалитету заслужили су велике златне, златне, сребрне и бронзане медаље.

Велике златне медаље добили су Новица Ђорђевић за ракију шљивовицу из 2001. године и Снежана Миленковић за ликер од малине.

На Дану етно пића и сирева на ВТШСС у Пожаревцу овог 2. марта било је преко 50 излагача из свих крајева и општина Браничевског округа, од Голупца до Жагубице. На оцењивање на Пољопривредни факултет послато је преко 120 узорака вина и ракије.

Бројним посетиоцима ово је била прилика да се упознају са асортиманом и квалитетом производа браничевског краја.

                                                                                        Д. Деурић

Фото.В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content