Од 20. до 26. јануара у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције, обележава се Европска недеља превенције рака грлића материце  Препознајући значај ове кампање, Србија већ четрнаести пут активно учествује у њеном обележавању.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „Рано откривање може спречити рак грлића материце“ је слоган којим скреће пажња на  потребу жена да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неки од доступних превентивних прегледа.

Рак грлића материце је препознат као озбиљан здравствени изазов у Србији. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у просеку се у Србији сваке године региструје више од 1214 новооболелих жена од карцинома грлића материце. Према истом извору у Србији од карцинома грлића материце сваке године умре 470 жена по чему је она на 5. месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније.

Европска асоцијација за рак грлића материце дала је препоруке за обележавање Недеље превенције. Препоручује се: дистрибуција едукативно-промотивног материјала, организовање едукативних семинара за становништво, организовање трибина и предавања за родитеље и адолесценте у средњим школама, одржавање семинара, јавних манифестација и наступа на медијима…

Share.

Comments are closed.

Skip to content