2019-12-03T09:24:22+01:00 3. децембра, 2019. 09:24 |

ФИНАЛЕ 12. СМОТРЕ ДРАМСКИХ АМАТЕРА ПОМОРАВЉА И ПОДУНАВЉА: Вечерас проглашење најбољих

Проглашењем победника и уручењем награда, вечерас ће у Великој сали Центра за културу Пожаревац бити окончана 12. Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“, која већ пети дан плени пажњу  поштовалаца позоришног аматеризма не само града под Чачалицом већ и градова широм оба округа.  Својеврсна увертира Смотре одиграла се прошлог петка када је на Старом пожаревачком гробљу уваженој позоришној, телевизијској, филмској и радио глумици Живки Матић одата дужна почаст од стране представника Центра за културу Пожаревац.

Централни догађај и чин свечаног отварања, по традицији, уприличен је у вечерњим сатима у Великој сали пожаревачког храма културе са чије сцене је поштоваоце позоришног аматеризма, учеснике и госте Смотре поздравио Дејан Крстић, члан Градског већа чија су област невладине организације, култура и информисање.

– Четири драмска Фестивала који се током једне године одржавају у Пожаревцу су знајане манифестације које ми морамо да негујемо. На тај начин чувамо и сећање на наше велике уметнике потекле из Пожаревца чије име носе три позоришна догађаја захваљујући којима никада не заборављамо њихова дела и све оно што су нам својим талентом оставили, истакао је, између осталог Крстић, отварајући Смотру.

Симболично речено, завесу на овогодишњу Смотру „Живка Матић“ подигли су чланови чланови Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“, Мало Црниће комадом „Сабирни центар“ у редитељској поставци Слободана Ћустића. Уиграна екипа малоцрнићких аматера, пренела је на себи својеврстан начин добро познати и један од култних текстова Душана Ковачевића, док је свако од глумаца уложио труд у креацију сопственог лика, трудећи се да обједињена целина не буде пука реплика до сада виђених позоришних и филмског извођења „Центра“. Целокупном утиску допринело је и учешће чланова Општинског фолклорног ансамбла који су у уводном  сегменту представе уверљиво представили дух менталитета мештана хомољско – стишког краја. Друге такмичарске вечери дванаесте Смотре драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“ представили су се чланови Аматерског позориште Културно уметничког друштва „Обилић“ у Крњеву изводећи драмски текст Миладина Шеварлића „Змај од Србије“. Занимљиву причу о томе како се креира позоришна представа (у овом случају историја),  на начин који то „народ воли“ – уз мноштво легенди и митологије – на сцену је поставио  редитељ Предраг Живановић који се пожаревачкој публици представио и као глумац играјући неколико ликова. У недељу, првог дана децембра  на програму Смотре била је комедија Јована Стерије Поповића „Покондирена тиква“ којом  су се под редитељском палицом  Дејана Цицмиловића представили аматери Дома културе „Влада Марјановић“ у Старом Селу, док је последња у низу такмичарских представа изведена синоћ. Реч је о комаду „Протуве пију чај“ Драгослава Михаиловића којим се представио  Театар „Ресава“ Центра за културу Деспотовац.

Жири Смотре „Живка Матић“ који чине Горан Јовановић, филмски критичар, Душан Радовановић, члан Позоришта „Миливоје Живановић“ ЦЗК Пожаревац и Тијана Дрндаревић, професор српског језика у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“, након сваког такмичарског наступа доносио је одлуку о најбољој глумици и глумцу изведене представе, а њих осморо конкуришу за највиша признања Смотре: „Одличје набољој глумици“ и „Одличје најбољем глумцу“ које ће, уз „Одличје најбољој представи“,  бити додељени вечерас. Победничка представа Смотре „Живка Матић“ ревијално ће улепшати  XVI Сусрете варошких позоришта Србије “Миливојев штап и шешир” фебруара наредне године.

По проглашењу лауреата, у част најбољих биће изведена „Саб(х)рана дела Виљема Шекспира (укратко)“ Градског  позоришта Јагодина редитеља Бранислава Недића.