2017-07-12T11:19:16+02:00 12. јула, 2017. 11:18 |

ФК ЖЕЛЕЗНИЧАР САЧУВАО СВОЈЕ ИМЕ

4.-ЖЕЛЕЗНИЧАР .-ПОЖААРЕВАЦ        Клуб са стадиона иза Ложионице имао је као и други клубови који трају, успоне и падове. „Железничар“ су основали пожаревачки железничари 1946. године и све до данашњих дана овај угледни пожаревачки клуб,  и поред бројних тешкоћа и турбуленција не предаје се. Популарни „Експрес“ је био  на многим искушењима.Задњих година у њему су се виђали угледни пожаревачки политичари и бизнисмени. Једно време (две године) трајала је фузија са „Иноном“. У  сезонама 2009/10. и 2010/11. такмичио се под именом  „Железничар ИНОН“. После тога је опет наступао самостално.Углавном светло име „Железничар“ није избрисано из историје пожаревачког спорта и српског фудбала.

                    САЧУВАН СТАДИОН ИЗА ЛОЖИОНИЦЕ

          „Железничар“ није сачувао само своје име већ и свој стадион. Неки успешни људи су као чланови руководства клуба желели да стадион иза Ложионице буде тотално реновиран. То је требало да буде заносан посао уз изградњу пословних и стамбених зграда на једном делу овог објекта.У том смислу урађен је и најпре препокривен кров управне зграде. Реновиране су службене просторије (канцеларија, економат), свлачионице и купатила за играче и судије. Изграђена је једна бетонска трибина без седишта са обе стране подземног пролаза за фудбалере који повезује терен и свлачионице. Постављена је и нова жичана ограда између гледалаца и терена на коме је промењена трава. Радови су се стварно били захуктали. Међутим, та опција је пропала, јер није добијена потребна власничка дозвола. „Железничари“ су оспорили тај покушај и заштитили власништво над стадионом. После тога су се успешни људи повукли из овог неоствареног пројекта и клуб је почео да посрће. Заправо. доживљен је прави слом. Клуб је морао да сиђе у Браничевску лигу. Такмичарске муке су постале евидентне.


Лична карта ФК „Железничар“

Основан 1946. године. Председник: Слободан Шокорац. Секретар: Новица Станковић. Тренер: Др Драшко Перић. Капитен: Ненад Ђорђевић. Боја дресова: Плава.


         

ДОКТОР ПЕРИЋ ИЗЛЕЧИО ТИМ

          Пре краја јесењег дела такмичења, у јесен 2015. године, тачније на три кола пре краја, екипу преузима др Драшко Перић. Нажалост, искусном стручњаку није пошло за руком да спасе „Жељу“ испадања из окружне лиге, али му је успело да формира  добар састав који ће већ следеће сезоне 2016/17. кренути ка врху табеле.Тако је и било. У МОЛ „Дунав“, у јесењем делу 2016. заузето је друго место. „Десине“ је било прво са 29, а „Железничар“ (28) други са истим бројем бодова као и „Напредак“ 1934 из Набрђа и „Јединство“ из Љубиња. Пролећни наставак у знаку је пожаревачког „Експреса“, који је водио мртву трку са „Јединством“.У финишу титулу првака осваја клуб из Љубиња (62), „Железничар“ (58) је други уз казну одузимања 1 бода.

                                                                                             УСПЕХ У КУПУ И БАРАЖУ

         Као другопласирани у МОЛ „Дунав“, Пожаревљани учествују у баражу за попуну Браничевске лиге. Игра се само један сусрет и то у Петровцу на Млави. На стадиону „Слоге“ успешнији су пожаревачки фудбалери. Чета тренера Драшка Перића победила је другопласирану екипу из МОЛ „Млава“,  „Младост“ из Бискупља са 2:1. Тако се „Експрес“ експресно, после годину дана вратио  у Браничевску лигу. Овај велики успех је крунисан и освајањем пехара у финалу прве фазе куп такмичења на територији ГФС „Пожаревац“. Побеђен је „Дизел“ из Берања са 5:0. Зато нема никакве сумње да је стабилизација у „Железничару“ успешно спроведена, па се очекује да ће опет бити доста гледалаца на стадиону иза Ложионице наредне јесени и да ће „Експресовци“, предвођени бардом тренерског заната др Драшком Перићем пружати добре игре и бележити још боље резултате. Углавном, пут успеха је трасиран. Образ и име су сачувани, а време квалитетног повратка је пред свим железничарима који воле свој клуб и носе „Жељу“ у срцу.

                                                                                                           Текст и фото: Раде Сандић