2021-03-04T08:42:39+01:00 4. марта, 2021. 08:41 |

Фокус на афирмацији влашког идентитета

На последњој, деветој, седници Националног савета Влаха акценат је био на стратегији развоја влашке културе и традиције, са фокусом на афирмацији Влаха и влашког идентитета утемељеног на сопственом језику и писму. 

Домаћин девете седнице Националног савета Влаха и Извршног одбора НСВ био је Деспотовац, 26. фебруара, где је окупљене поздравио заменик председника општине Деспотовац Ненад Јовановић. 

Током заседања је председник Националног савета Влаха Новица Јаношевић указао на активности Савета између две седнице, уз наглашавање значаја скорашње посете  министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Гордане Чомић. 

– Наша сарадња са ресорним министарством је од кључне важности за афирмацију влашког идентитета, као и изазове који су саставни део наше стратегије и пута за развој влашке културе и традиције. Акценат је на језику и писму, националним фреквенцијама, више простора за афирмацију Влаха и нашег идентитета, истакао је Јаношевић.

Председник Извршног одбора Националног савета Влаха Радиша Драгојевић изразио је жељу за активнијим радом чланова Савета, у складу са епидемиолошком ситуацијом, и додао: 

– Важно је задржати континуитет у спровођењу пројеката које смо представили,  савладамо препреке и изазове, ангажујемо се на новим идејама и имамо апсолутну подршку ресорног министарства и подршку Влаха за бољу Србију.

 На седници је уз редовне активности усвојен завршни рачун за 2020. годину и  разматрани предлози и активности чланова Савета поводом предстојећег пописа становништва.

А. М.