2020-01-15T10:29:48+01:00 15. јануара, 2020. 10:29 |

ФУДБАЛ: Ферлеж форсира брзу игру

У минулој фудбалској 2019. години три клуба из ФС БО играла су у највишем рангу, у Српској лиги Запад. Најуспешнија је била Слога 33 из Петровца на Млави, у јесењој полусезони освојено је високо пето место. Тренер Андрија Ферлеж је успео да унапреди игру и добри резултати нису изостали, уједно је  редовно пратио наставу за профи  лиценцу. 

     -Водио сам све квалитетне клубове из браничевског округа и то у њиховим најбољим периодима у Српској лиги Запад. Почев од костолачког Рудара, па преко Шапина и пожаревачког Младог радника 1926 до петровачке Слоге са којом сам комплетирао тај списак. Наравно, не изостављам Вршац и моју Мокру Гору из Зубиног потока. Сви ти клубови су имали осцилирајућу ситуацију када сам их преузимао, да би упорним радом стизали до правих резултата, каже  Ферлеж.

      У претходној сезони 2018/19, одлазећи са Вашаришта, оставио је Пожаревљане на 6. месту , Петровчани пети.

-Прошлог лета када су ме  позвали људи  из Слоге 33 нисам се двоумио, мада тешка срца напуштам клуб из мог родног града и почињем мукотрпан рад на стадиону поред Млаве. Требало је почети из почетка. Заједно са челним клупским људима и мојим помоћницима Иваном Николићем и Глишом Николићем правили смо и комплетирали сасвим нов састав. Времена је било мало. Знали смо шта хоћемо и прионули на жесток рад. Створен је концепцијски добар систем игре у нападу и одбрани и тимска борбена мотивација је подигнута на максималан ниво.

      Слога је играла добар, брз и ефикасан фудбал, освојено је 29 бодова.

     -Све до два кола пре краја јесењег дела били смо други на табели. Доживели смо два узастопна пораза у задња два кола. Пролетер Михајловац и лидер, чачански Борац су нас победили истим резултатом 4:2. Ту једино могу наћи замерке мојим играчима. Млади су, изгубили су надахнуће, једноставно су се опустили. Уз то иде и податак да је било повреда. Конкретно, повредио се стандардни голман Милош Лазић. Нисмо у та два завршна кола били прави тим. Све то, ипак не може да баци сенку на претходне резултате.

       Петровчани воле своју Слогу и очекују да ће и пролећни наставак првенства бити резултатски успешан.

      Сходно финансијама и оштрој конкуренцији у најјачој Српској лиги, Слога је направила добар посао и била најпријатније изненађење на „Западу“. Договорени план је премашен. Афирмисали смо неколико младих играча. Утисак је потпун. Тим и систем игре су изнад свега у мојој тренерској филозофији. Сви су дали свој максимум, а своје мајсторство, пре свих дали су: Душан  Милановић, Страхиња  Урошевић и Предраг Лука.

      Лука се вратио у матични Млади радник, прелазни зимски рок је у току.

      -Лука је отишао и биће нам тешко да нађемо адекватну замену. Биће још одлазака и долазака. Душко Нединић, председник Општине и Дејан Живановић, председник Клуба као и остали из руководства раде на томе. Њихов чврст став је да Слога мора бити још јача.То је јако битно. Добро смо репрезентовали фудбал Браничевског округа. Поред нас ту су и Млади радник 1926 и РСК из Раброва. Оба ова клуба су имала слабији старт, нарочито Пожаревљани. Верујем да ће у пролећној трци имати више успеха и напустити доњи део табеле.

     Крајем овог месеца почињу припреме.

     -Са радом почињемо 25. јануара. Клуб је већ уговорио седам утакмица провере. Морамо жестоко тренирати како би што спремнији дочекали увек бурно пролеће на „Западу“, каже Ферлеж.

                                                                                          Текст и фото: Р. Сандић