2020-05-18T00:55:10+02:00 18. маја, 2020. 00:55 |

ФУДБАЛ: Неизвесно на „Западу“

КЛУБОВИ ОЧЕКУЈУ ПРОШИРЕЊЕ ЛИГА

Прекид фудбалских такмичења по увођењу ванредног стања због  Ковидa-19, многе клубове довео је у тежак положај, поготово оне у доњем делу табела. У складу са одлуком Фудбалског савеза Србије такмичења у оквиру лига аматерског ранга, Српске лиге и лига нижег такмичарског ранга завршена су закључно са 15. мартом. То се односи и на лиге млађих категорија. Напредовање у виши ранг и прелазак у нижи, примењиваће се  сходно пропозицијама и како је предвиђено пред почетак свих првенстава у сезони 2019/20. Лидери ће, извесно је напредовати, међутим непознаница је ко ће све у нижи ранг.  

        Српска лига „Запад“, једина лига српсколигашког ранга, има 18 чланова.Требало би да од наредне јесени, као и остале лиге има 16 екипа. Пошто је Борац 1926 из Чачка, као првак, нови члан Прве лиге, „Запад“ би требало да напусти 5 клубова: Мокра Гора (Зубин поток), Шумадија (Аранђеловац), Млади радник 1926 (Пожаревац), Мачва (Богатић) и Пролетер Михајловац.

        Како ствари тренутно стоје врло је вероватно да ће Српска лига „Запад“ у новој сезони 2020/21. поново стартовати са 18 клубова. То сви угрожени   очекују и сматрају реалном опцијом с обзиром на то да су одиграна само два кола у пролећном делу такмичења. Овим би сви добили шансу да кроз спортску борбу у преосталих 15 кола, часно и поштено изборе опстанак.

        Тренутно су статус српсколигша из ФС БО обезбедили Слога 33 из Петровца на Млави и Поморавље из Влашког Дола као првак Подунавско-Шумадијске зоне. Рабровски РСК и пожаревачки Млади радник 1926 су на „чекању“. Уколико прође варијанта са 18 клубова, могуће је да и они остану у српсколигашком друштву.

                                                                                                                    Р.Сандић