Изложбу у Андрићевом институту отворио Емир Кустурица
Дела славне Милене Павловић Барили, чувана у њеном родном Пожаревцу, након представљања у Лондону и Вишеграду, припремају се за гостовање у Вашингтону.
Љиљана Дабић

Аутентична креативност, у синергији талената казиваних кроз сликарство, модни дизајн и песнички израз, оставила је безвремени печат Милениног лика и дела. Дивљење ставралаштву наше Милене, једне од најинспиративнијих уметница Европе између два светска рата, не јењава ни данас.

О томе сведоче и овогодишња гостовања пожаревачке Галерије Милене Павловић Барили – Фондације „Миленин дом“, предвођене управницом Љиљаном Дабић, која је након прошлогодишњих шест изложби у Србији, ове године фокус усмерила на промоцију овог пожаревачког блага ван граница наше земље, на два континента.

 

БИЛА И ОСТАЛА НЕОДОЉИВА

У Лондону је од 12. до 30. априла била постављена колективна изложба жена надреалиста Источне Европе, у Павилион галерији „Cromwell Place“, у организацији „Cromwell Place“ фондације.

Пожаревачка Галерија М. П. Барили учествовала је са четири Миленина дела: „Лутка“ (1936), „Фантастична композиција са женским актом и змајем“ (1936) и две илустрације из часописа „Вог“ под називом ,,Топло ружичасто са хладним сивим“ (1940) и „Модел вечерње хаљине“ (1939).

Прекоокеанско гостовање

 Увелико теку припреме за јесењу изложбу у Вашингтону, где ће бити постављена сва Миленина дела из америчког периода. Реч је о тридесет стваралачких остварења чуваних у архиви Галерије М. П. Барили.

– Биће изложене оригиналне рекламне стране које је Милена радила за велике модне часописе у Америци и још пет оригиналних дела из тог периода њеног стваралаштва. Изложба ће бити постављена у резиденцији српског амбасадора у Америци, која се тренутно реновира, истиче управница Галерије Љиљана Дабић

 

Изложба у Лондону насловљена је „Са тобом сам видела другу страну сунца – сликарке надреалисткиње из источне Европе“. Ауторка изложбе, кустос Анка Kемпкес, представила је дела 16 жена надреалиста из Пољске, бивше Чехословачке републике и бивше Југославије, као приказ развоја надреализма од 1930-их година до данас.

Миленино дело на насловној страни каталога изложбе у Лондону

На панел дискусији учествовао је и Стефан Жарић из Србије, који је завршио мастер студије историје модерне уметности са темом „Модна илустрација Милене Павловић Барили“.

Управница пожаревачке Галерије М. П. Барили, Љиљана Дабић, подсећа да је Милена своју самосталну изложбу у Лондону, у Блумсбери Галерији, отворила давног 27. фебруара 1931. године и додаје:

– Одушевљење Милениним делима било више него очигледно. Организатори изложбе су и на корице каталога ставили још једно њено дело које није било део изложбене поставке, надреалистичку композицију „L’ispirazione“ из 1932. године. Такође је ауторка изложбе Kемкес изразила жељу да посети Пожаревац и упозна се са архивском грађом коју Галерија поседује, јер жели да пише о Милени.

СУСРЕТ МИЛЕНЕ И АНДРИЋА 

Изложбу у Андрићевом институту отворио Емир Кустурица
Управница Галерије Љиљана Дабић и представница Града Пожаревца Марија Влајовић уручиле поклоне домаћинима, Кустурици и Додику

У Републици Српској, у Вишеграду, у Андрићевом институту, 28. јуна, у оквиру свечаности поводом деценије постојања овог Института (ВИДЕО), отворена је поставка Милениних дела.

Педесет слика биће доступно посетиоцима Галерије Петра Лубарде, при Андрићевом институту, до 21. августа.

Платформа са 894 Миленина дела

Галерија Милене Павловић Барили отишла је корак даље, како у промоцији, тако и у унапређењу доступности Миленине заоставштине

– Током ове године скенирана су сва Миленина дела чувана у Галерији. Радимо на томе да направимо платформу путем које би јавности била доступна сва 894 дела која су код нас чувана, најављује управница Галерије М. П. Барили Љиљана Дабић и додаје: 

– У сарадњи са локалном самоуправом радимо и на томе да ангажујемо још једног водича, што ће омогућити да Галерија буде отворена током целог дана, свих дана у недељи. Процес је у току и чекамо на одобрење надлежног Министарства.

Иначе, за сада су посете Галерији могуће радним данима до 15,30 сати и суботом до 16.

Такође је обогаћена сувернирница, у којој се за не тако пуно новца могу купити аутентични поклони и успомене.  

Подсећамо и да је приликом овогодишњег Дана Галерије, 25. јуна, када је обележена 61. годишњица од отварања Галерије М. П. Барили – Фондације „Миленин дом“, глумица Гордана Митић извела монодраму „Милена моја кћи“, у режији Предрага Ђурића.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су највиши представници државе и културе, међу којима и председник Републике Српске Милорад Додик и идејни носилац Андрићeвог института, редитељ, књижевник, глумац, музичар и сценариста Емир Кустурица. Њима су испред Града Пожаревца, управница Галерије М. П. Барили Љиљана Дабић и помоћница градоначелника Пожаревца за туризам Марија Влајовић, уручиле графику Милене П. Барили на поклон.

– Професору Кустурици сам поклонила и све што смо до сада објавили о Милени П. Барили и указала на то да бисмо били пресрећни када би узео у разматрање да направи филм о Милени. Верујем да ако ико може да изнесе њену надреалну стваралачку причу, онда је то проф. Емир Кустурица, каже управница Дабић и додаје:

– Изложба је привукла велику пажњу, посебно стручне јавности.  Било је изузетно искуство учествовати на таквој свечаности. Боравили смо у Вишеграду три дана. Град Пожаревац је обезбедио превоз. Такође, из Пожаревца је гост и учесник програма био и Градски женски хор „Барили“, који је извео неколико музичких нумера.

Приликом гостовања у Андрићевом институту, испред Галерије, Љиљана Дабић и Виолета Томић учествовале у програму
Наступ Градског женског хора “Барили” у Андрићевом институту
СЛИКЕ ИЗЛОЖЕНЕ У ЛОНДОНУ
Топло ружичасто са хладним сивим“ (1940)
Фантастична композиција са женским актом и змајем (1936)
Модел вечерње хаљине (1939)
Лутка (1936)

А. М.

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content