2020-01-06T10:12:07+01:00 6. јануара, 2020. 10:11 |

ГАЛИНA ПЕРИЋ: Култура-највреднија оставштина за будућност

Минула 2019.година, за пожаревачки Центар за културу представљала још једну у низу која је граду под Чачалицом понудила да у своје анале  убележи на стотине разнородних програма из сфере уметности, културе и забаве. Хронолошки није тешко, али би било обимно таксативно навести разноврсне програме који су запослени и сарадници ове Институције понудили Пожаревљанима. Посебну драж донели су програми за које су подједнако заслужни како запослени у Центру тако и ствараоци чије се име везује за град богате и дуге културне историје. Овде се пре свега могу сврстати премијерна приказивања неколицине документарних филмова, промоције сијасет књига, ликовних и фото изложби, музичких и драмских програма које потписују пожаревачки аутори. Са друге стране, професионалност и занатска оданост филигрански је низала и бројне друге програме, у чијем средишту су били „ЗИП-ЗОП“ намењен најмлађима, Смотра аматерских глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир”, Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“, „Мајска гитаријада“, „Виминацијум фест“, двомесечни традиционални низ културно-уметничких догађаја обједињених називом „Под сјајем звезда“, уметничко-забавни сегменти у оквиру „Љубичевских коњичких игара“, недавно окончана Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“…

                         Лауреат Глумачких свечаности 2019. године – Сека Саблић

Тенденција покретања, неговања и одржавања оваквих садржаја и њихов сјајан пријем од стране публикума током 2019. године, били су повод за посету Центру за културу Пожаревац и разговор са директорком Галином Перић.

Галинa Перић

– Стицајем околности, мој долазак у ову Институцију, поклопио се са почетком Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“. Но, захваљујући у првом реду господину Драгом Ивићу који је са екипом сарадника ову манифестацију припремио, ја сам, жаргонски речено, „упловила у мирну луку“ у којој су ме дочекали људи у које сам од првог тренутка стекла поверење. Тако су и Глумачке свечаности, али и сви остали програми до данас, протекли на начин какав се само пожелети може, каже госпођа Перић.

Наравно, велика и мала сала, галерија, биоскоп су кроз своје просторе провели низ значајних личности и остварења којима се мало који град у Србији може похвалити:

– Када у таквим просторима можете угостити и уједно уживати у беседама и стиховима једног Матије Бећковића, делима чувеног сликара Радована Миће Трнавца, слушати француског хуманитарца Арно Гујона, препустити се драмским бравурама врхунских српских глумаца, осетити дах, на жалост кратког живота и дух и данас актуелног стваралаштва Милене Павловић Барили, изложбено сећање на универзалног генија Леонарда да Винчија, више је од привилегије, сазнајемо од Галине Перић.

                                 Академик Бећковић на сцени Центра за културу

 

УМЕЋЕ И ТАЛЕНАТ АМАТЕРА – ЖИЖА РАДА

Ништа мање значајно нису били умеће и таленат који су минулих месеци за собом оставили аматери и сарадници Центра за културу Пожаревац.

13 награда за Дечију сцену

– У жижи су били рад и наступи чланова Градског ансамбла народних игара и песама „ГАНИП“ са Женском певачком групом и Дечијим етно хором, као и Аматерско позориште „Миливоје Живановић“, чији су чланови ову годину обележили комадима  „Чудо у Шаргану“ и „Идемо у лов“ којом су, између осталог, учествовали и имали сјајан пријем домаћина на Данима српске културе у Темишвару. За њима не заостају ни најмлађи глумци, чланови Дечијег драмског студија, који су под редитељском палицом Слободана Бобе Степића у свој град и ову кућу за представе „Кирија“ и „Стилске вежбе-минијатуре“ донели равно тринаест награда!

Галина Перић овом приликом истиче и наступе Оркестра „Гвардија“ како у Пожаревцу тако и на гостовању у Бечу, рад чланова Редакције и издавачку делатност часописа „Браничево“ чијем уреднику Александру Лукићу је уручена овогодишња повеља „Карађорђе“ за животно дело, али и сјајан биоскопски репертоар који је у правом смислу речи вратио пожаревачку публику у свет покретних слика.

– Посебна прича је традиционални летњи културно забавни програм „Под сјајем звезда“ који је и минулог лета анимирао публику, и понудио мноштво садржаја за све генерације и укусе: од представа за децу, промоција књига, дуо и монодрама, све до концерата различитих жанрова и „ФЕМУФ“-а, односно,  Фестивала музичког филма, говори Галина Перић.

У даљем разговору сазнајемо да је Центар за културу Пожаревац наставио али и започео успешну сарадњу са бројним иституцијама. Међу њима су Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада Руске федерације у Србији,  Руским дом Београд, Културно просветна заједница Србије, Удружње ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“, Голубачка тврђава, Браничевска епархија која је Центру доделила Архипастирску Грамату,  Археолошки парк „Виминацијум“, Савез Срба у Румунији, културним центрима широм Србије…

                    Сцена из комада „Чудо у Шаргану“ Аматерског позоришта

 

ОГРОМНА ПОДРШКА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА КАО ОСНИВАЧА

Са посебним задовољством наша саговорница истиче формирање Оркестра „Нота Сербика“ и након тродеценијске паузе поновно покретање рада Мешовитог хора који предводи Љиљана Ракић Бошковић.

– Ту је и мноштво дешавања која због простора у Вашим новинама нисмо у могућности да поменемо, али су остала у сећању извођача и публике. Ипак, све ово не би се могло организовати без два кључна сегмента. Најпре, реч је о компактном и вредном уређивачком и техничком тиму Центра за културу Пожаревац а са друге стране подршка нашег оснивача Града Пожаревца. Очигледно је локална самоуправа препознала напор, рад и резултате који су до сада уложени и приказани, и слухом за неговање културе и уметности, реализацију програма и ширење дијапазона наших делатности у оквиру основне, финанијским средствима као и логистиком у изузетној мери подржала и подржава Центар за културу Пожаревац. Из тога проистиче и наша захвалност, не због нас самих у Центру који чинимо јединствен и складан тим, већ због чињенице да све што се уложи у културу представља потез неговања духа једног времена, очување културне традиције и вредну оставштину будућим генерацијама стваралаца, објашњава директорка Центра за културу Пожаревац.

                             Велико интересовање публике за „Виминацијум фест“

 

Очекујем да ће и 2020. година бити пуна изненађења, занимљивих и квалитетних програма који ће доћи из наше Куће,  закључује Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац. 

Влада Винкић