На територији града Пожаревца и Градске општине Костолац, у недељу, 2. јуна, одржавају се локални избори. Грађани ће моћи да се определе за једну од седам изборних листа у Пожаревцу и шест у Костолцу.

У Пожаревцу право гласа имају 68.273 бирача, који могу да изађу на једно од 61 бирачког места. За Скупштину Града Пожаревца бира се 68 одборника. У Пожаревцу постоје четрири нова бирачка места, а зашто је то тако објашњава председник Градске изборне комисије Бојан Живковић. 

Бојан Живковић

-По препоруци Министарства за државну управу и локалну самоуправу свако бирачко место које има преко 1.800 бирача потребно је да се раздвоји како се не би правиле гужве. За предстојеће изборе добили смо четири нова бирачка места у Пожаревцу која се налазе у Улици 27. априла на Лучичком путу, у ОШ „Доситеј Обрадовић, у Пољопривредној школи и у Музичкој школи, а у Костолцу једно ново биралиште у Партизанској улици. Бирачима се најкасније пет дана пред одржавање избора доставља обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме се гласа. Наравно и без обавештења сваки бирач уз важећу личну карту или пасош може да оствари своје право на гласање. Изборна комисија је преузела гласачке листиће и бирачке спискове, а материјали ће бити подељени бирачким одборима у Пожаревцу 30. маја, а у Костолцу 31. маја, Живковић.

На територији Градске општине Костолац има укупно уписаних 11.227 бирача са правом гласа, који могу да изађу на 12 бирачких места. У Костолцу,  на сваком од 12 бирачких места биће постављене по две гласачке кутије. Прва, за избор одборника Града Пожаревца и друга за избор одборника Градске општине Костолац.

Слађана Петрушић

– Гласачки листићи су исте боје, као и контролни лист за исправност гласачке кутије. Чланови бирачких одбора имали су обавезне обуке, које су држала четири инструктора. Битно је да на биралиштима нема дужих задржавања, не треба да се праве немири, да се не утиче на вољу бирача од стране бирачког одбора, да се не користе мобилни телефони, да се не фотографишу бирачи, односно да се обезбеди јавни ред и мир и тајност гласања. За све бираче које из оправданих разлога не могу да изађу на бирачко место, могу да се пријаве Градској изборној комисији у Пожаревцу 72 сата пред изборе, да би таквим бирачима било омогућено да гласају у својој кући, истиче Слађана Петрушић, секретар Изборне комисије Градске општине Костолац и начелница Одељења за општу управу Градске управе Пожаревац.

На дан избора, у недељу 2. јуна, бирачка места се отварају у 7 сати, а затварају у 20 часова. Резултати се објављују 96 часова од завршетка гласања. Предизборна тишина, када се забрањују активности у изборној кампањи, почиње у четвртак, 30. маја, у поноћ и траје до затварања бирачких места.

За кога ће се гласати на изборима у Пожаревцу и Костолцу?

На изборима за Скупштину Града Пожаревца грађани ће 2. јуна бирати између седам проглашених листа: 

 1. Александар Вучић – Пожаревац сутра
 2. Влашка странка – Љиљана Угриновић
 3. Група грађана Искорак
 4. Ми – глас из народа Пожаревац
 5. Бирам борбу
 6. Једина НАДА за Пожаревац – ПОКС
 7. Мој Град, Моје Село – Моји Људи

Према подацима објављеним на сајту Републичке изборне комисије на изборима, 2. јуна, у Костолцу су роглашене су следеће изборне листе:

 1. Коалиција: Александар Вучић – Костолац сутра
 2. Група грађана Искорак – др Звонко Благојевић – Мита Гаврилов
 3. Група грађана ,,Костолцу и нашим селима припада више“
 4. Србија центар – СРЦЕ
 5. Бирам борбу Костолац  (Народни покрет Србије, Народна странка, Ново лице Србије)
 6. Једина нада за Костолац –  Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС)

Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content