ПОЖАРЕВАЧКА ГИМНАЗИЈА – ИЗАЗОВ ДАРОВИТОСТИ

Ana Nikolic 2016АНА НИКОЛИЋ је рођена у Пожаревцу 1997. године и сада је ученик четвртог разреда природно-математичког  смера у Пожаревачкој  гимназији. Посебно је заинтересована за математику. Учествовала је на Државном такмичењу у другом и трећем разреду. У трећем разреду добила је две похвале, једну на такмичењу ученика средњих школа које је организовало Друштво математичара Србије и другу на математичком такмичењу „Мислиша“ које је организовало Математичко друштво „Архимедес“. Као ученик изузетних спосбности награђена је у оквиру програма „Изазов даровитости“ Пожаревачке гимназије.

Ана је изузетан ђак Пожаревачке гимназије, са интересовањима усмереним на математику.  Одликује  је висока унутрашња мотивацију за постизање успеха и учење. Воли да учи самостално, ноћу уз музику, све у вези са математиком и то тако што на логички начин повезује појмове градива које учи.  „Када је уморна од других предмета, укључи музику и певајући ради задатке из математике“ истичу њени родитељи.

Уз математику,  са лакоћом учи и  физику. Оба предмета  без много напора. У овим предметима јој се посебно допада „долажење до решења логичким путем и доследност“. Највише волим стручну литературу у вези са  математиком. Сматра да су њена интересовања резултат  различитих фактора „попут родитеља, професора и средине“.  Родитељи наглашавају да су се њена интересовања испољила „тек у средњој школи захваљујући подстицају професора математике“.

За себе каже да је веома упорна и радознала,али и стидљива и скромна особа. „Не разликујем се много од својих вршњака, имамо сличне жеље и страхове, мане и врлине“.  Родитељи наглашавају  да је: „Комуникативна, истрајна и весела“. Често помаже својим вршњацима при решавању задатака из математике и физике.

Захваљујући интересовању за математику примљена је у Истраживачки центар ,,Петница“, где је стекла нове пријатеље и искуства о којим радо говори.

Сматра да би могућност примене наученог у пракси могло  значајно да унапреди и олакша учење у школи. „Волела бих када бисмо имали јавне дискусије и трибине где бисмо расправљали о неким занимљивим научним открићима“.

Привлачи је спорт, тако да је укључена у  кошаркашку секцију у школи са којом је била на окружном такмичењу у Смедереву ове године. Тренирала је у кошаркашком клубу ,,Пожаревац“, а пева у хору Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца. Говори енглески и италијански.

Нада се да ћу бити успешан студент који ће одговорити на постављене изазове, а у каријери  радити не само један посао, јер би желела да се опроба  у што више области како би упознала границе својих могућности и пронашла своје место.

Породица јој је највећа подршка и жели да Ана „оствари своје амбиције, али и да их усклади са друштвеним животом“.

Живкица Ђорђевић, педагог

 

           Професори о Ани

„У току основног образовања Ана није била укључена у систем рада са надареним ученицима. Интересовање за додатни рад из математике  показује у другом разреду гимназије. Као резултат изузетног ангажовања и великог рада, Ана је успела да се у другом разреду пласира на Државно такмичење из математике. Тај резултат  посебно добија на тежини ако се узме у обзир да раније није учествовала на такмичењима. У трећем разреду на Државном такмичењу освојила је похвалу.

Ана показује радозналост, логичко резоновање и висок ниво апстрактног мишљања.  Амбициозна је,  талентована и до успеха долази уз изузетну посвећеност и мотивисаност. Очекује се да у даљем образовању буде изузетно успешна“.                  

Зоран Глигоријевић,  професор математике

 

„Ана оставља утисак одлучне девојке, јаке воље. Током ове четири године до изражаја је дошла њена спремност да се потпуно посвети када направи избор. Од почетка то је пре свега била математика, па су резултати неминовно дошли. Успешна је и у свим другим наставним и ваннаставним областима. У свом одељењу остварује добру комуникацију и својим друговима је подршка као и они њој.“

Мирјана Живојиновић, професор хемије, одељењски старешина

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content