2021-10-02T10:32:43+02:00 2. октобра, 2021. 10:32 |

Гирос као уметност

Желевши да се уверимо у понуду и квалитет Ресторана брзе хране „Giros Zorba’s“ о чему се у граду увелико говори, упутили смо се у пожаревачку Дринску улицу и пред бројем 1 чули тактове грчке музике и неодољиви мирис печеног меса и специфичних зачина.

Овде се упознајемо са власником, господином Тонијем Рајковићем и најпре интересујемо о идеји за покретање угоститељског бизниса овог типа. 

– Отварање оваквог објекта симбиоза је носталгије и лепих тренутака везаних за годишње одморе, јер наш народ добрим делом летује у Грчкој. Са друге стране, ту су и јаке историјске везе Грчке и Србије, тако да није било тешко да донесемо одлуку и у Пожаревац пренесемо дух и део традиције ове земље. Гирос као брза храна коју наши људи обожавају, заслужио је да се нађе овде у свом аутентичном облику и укусу,  каже Рајковић, који се након четврт века рада у Италији вратио у родни крај и у договору са сином, одлучио да покрене овај посао.

Александрос Корием и Тони Рајковић

У свему овоме велику помоћ имали су од дугогодишњег пријатеља Александроса Кориема, мајстора кухиње родом са Крфа, који се својим искуством несебично укључио у овај пројекат.

– Наравно, на првом месту био је квалитет онога што нудимо и да храна буде идентична оној која се продаје у постојбини: оригинални зачини, традиционална рецептура, истоветан начин припреме… Речју, желели смо да део Грчке пренесемо у Пожаревац и уз помоћ Александроса свакако да смо у томе и успели, прича Рајковић. 

Током разговора придружује нам се Александрос, који будно надгледа процес рада. Упознајемо се и сазнајемо да је за Србију везан од 2004. године, јер му је прва супруга наша земљакиња. Стицајем околности, када се врато на Крф, упознаје другу супругу, такође Српкињу из Смедеревске Паланке, те је још више заволео нашу земљу. 

– Крф је много везан за Србе. Тамо је током Првог светског рата боравило 152.000 војника од којих су неки остали у Грчкој где њихови потомци живе и данас. Кућа у којој станују моји родитељи је око 100 метара од објекта у којој је било седиште српске владе у то време, прича нам  Александрос Корием који са породицом живи у Београду.

Иначе, Корием је по струци вајар и сликар али по интересовању његов живот лагано плови другим правцем. Као студент, самац, морао је да кува за себе, и ту лагано открива нит нове уметности. 

                        И кување је уметност

– И кување је уметност. Корак по корак почео сам да владам тајнама кулинарства, а томе доприноси чињеница да сам други део служења војног рока провео у кухињи. На крају сам завршио са дипломом кувара. Када је о самом гиросу реч, то је почело 2005. године. Тада у Београду отварам ресторан а од другара са Крфа добијам рецептуру. То је била моја улазница за улазак у свет припреме гироса, тајне зачина, одабир намирница, значај обраде меса, маринирање, припрема прелива… То је много ситних детаља који на крају дају врхунски производ и надам се да су данас Пожаревљани задовољни овим што једу у ресторану брзе хране  „Giros Zorba’s“. Ово је стара и опробана рецептура, вели наш грчки пријатељ, сазнајемо од главног гирос мајстора. 

Александрос врши комплетну припрему гироса и прелива за „Giros Zorba’s“ и готово свакодневно из Београда долази у Пожаревац надгледајући како тече завршни процес припреме: печење, резање, паковање и сервирање гироса гостима ресторана. Уз то, он је задужен за набавку оригиналних зачина који стижу из Грчке и обуку радника како и на који начин треба одрадити посао. 

Гирос a la Zorba`s

– Код нас можете наручити свињски и пилећи гирос са додацима по жељи, а ту је и богат избор пића од којих је највећи део управо из Грчке. Уз музику која одзвања овим простором, амбијент у потпуности одговара нашој идеји да се у правом смислу речи наши гости осећају као да су у неком грчком граду, каже нам Тони Рајковић.

Вреди подсетити да је на овом простору недавно било приређено грчко вече уз бузуки и традиционалну музику, а како сазнајемо, идеја је да се слични догађају чешће организују. Причу о Ресторану „Giros Zorba’s“ који је на свој начин обогатио гастрономску понуду града под Чачалицом наставићемо у једном од следећих бројеве наших новина. До тада поручујемо да дођете у Дринску улицу број 1, пробате и уверите се да је ово заиста прави грчки гирос, а сваки залогај засигурно ће Вас подсетити на морске таласе и сунчеве зраке чак и у наступајућем јесењем периоду. 

Влада Винкић