Увод у церемонију отварања и такмичарског дела овогодишњих XXVI Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ било је отварање изложбе „Позоришни портрети Миливоја Живановића” ауторке Мирјане Одавић чију ће поставку Пожаревљани имати прилику да погледају наредних дана.

Свечани део приређен је у Великој сали Центра за културу Пожаревац у којој се публици најпре обратила директорка ове установе Галина Перић. Глумачке свечаности отворио је градоначелник Саша Павловић, председник уметничког већа Фестивала који је потом предао кључ Града Пожаревца председници стручног жирија Тањи Мандић Ригонат. Традиционалну Беседу о глумцу изговорио је Воја Брајовић после чега је изведена прва такмичарска представа:  „Широка земља” Југословенског драмског позоришта у режији Марка Манојловића.

Жири публике кога чине Дарко Радовановић, Вера Зарић Митровић и Марија Топаловић за глумца вечери прогласио је Војина Ћетковића који је тумачио лик Фридриха Хофрајтера. Исту одлуку донео је и стручни жири у саставу редитељка Тања Мандић Ригонат, академик Миодраг Табачки, сценограф као и драмски уметник Бранко Цвејић који је Ћетковићу оделио „Спомен на глумца“ и новчани износ од 60.000 динара што га сврстава у ред кандидата за победника овогодишњих Глумачких свечаности.

Лауреат Глумачких свечаности 2022. уз статуету Миливоја Живановића припашће и награда од 250.000 динара. У његову част последње вечери Звездара театар извешће комад „Берачи снова“ чиме ће бити спуштена завеса на одржати XXVI Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“.

Влада Винкић

Фото:Б.Николић

Share.

Comments are closed.

Skip to content