На манифестацији „Школске сцене“ која се у оквиру овогодишње Смотре сценског учитељског стваралаштва у Лесковцу  одржава у Дому културе “Радан” у Лебану, у суботу ће се представити чланови Драмске секције Пожаревачке гимназије. Наиме, млади глумци ове образовне институције извешће комад „Међулушко благо“ који је по истоименом драмском тексту Момчила Настасијевића адаптирао Ненад Милошевић, док режију уз Милошевића потписују још и Милена Анђелковић, Јована Раденковић и Јана Јоцић. Вреди поменути да је комад изведен средином маја на овогодишњем Фестивалу младих у Пожаревцу као и на Републичком такмичењу гимназијалаца у Крагујевцу на коме је овенчан бројним наградама.

На 23.Позоришним сусрети ученика гимназија Србије у Крагујевцу,  друга награда за најбољу представу у целини додељена је представи „Међулушко благо“ Пожаревачке гимназије. На овом такмичењу награда за најбољу режију припала је  Милени Анђелковић, Јовани Раденковић, Јани Јацић и Ненаду Милошевићу,  награду за најбољу мушку улогу добио је Петар Јовановић за улогу Незнанца,  Катарина Вукашиновић добила ја награду за најбољи костим, а представа је добила награду за најбољу ауторску драматизацију уметничког текста и награду за најбољи сценски покрет.  

У овој занимљивој симбиози тема српских народних бајки и веома захтевном сценском извођењу у глумачкој подели налазе се Петар Јовановић, Сара Траиловић, Огњен Рајић, Тијана Милосављевић, Стефан Милановић, Ирина Андрић, Милош Стојићевић, Никола Нешић, Дамјан Вучковић, Вукашин Васиљевић, Михајло Радисављевић, Анђела Новаковић, Анђела Поповић, Александра Николић, Емилија Стојановић, Анђела Игњатовић, Марта Ранђеловић, Александра Костић, Милица Јовић, Софија Стевић, Катарина Видуљевић, Ива Николић, Милица Живановић, Даница Живановић, Тамара Глигоријевић, Ања Петковић, Лара Петровић, Вера Бојић, Нина Гвоздић, Николија Стевановић, Мина Деспотовић, Милан Ивковић, Вељко Ђуровић и Андрија Цветковић. Сценографију, костиме и шминку урадили су Катарина Вукашиновић, Александра Шалер, Тамара Милић и Алекса Диклић а музику Јелена Ракић.

Иначе,  посетиоци  манифестације „Школске сцене“ у Лебану видеће укупно  13 представа које су спремили основаци и средњошколци из Србије, Босне и Херцеговине и Македоније, док Пожаревац уз Гимназију представљају и ученици Политехничке школе комедијом “Ђекна још није умрла, а ка` ће – не знамо”.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content