2019-12-23T20:09:48+01:00 23. децембра, 2019. 20:09 |

ГО Костолац: За спорт, културу и НВО 36,4 милиона динара

У Костолцу је одржана конференија за медије на којој се говорило о буџетском издвајању за спорт, културу, невладине организације и верске заједнице у 2019. години. Укупно је за ову врсту дотација издвојено 36,4 милиона динара, рекао је председник ГО Костолац Серџо Крстаноски и нагласио:

– Градска општина Костолац брине о развоју културе, спорта, верских заједница, невладиних организација и најстаријих суграђана пензионера. У току 2019. године обезбедила је велика средства за њихово функционисање. У буџету, завршно са ребалансом два почетком месеца за дотације невладиним организацијама издвојено је укупно 36,4 милиона динара. које су распоређене на спортске клубове и удружења 25 милиона динара, културно уметничка друштва 4,7 милиона, верске заједнице 3 милиона динара, невладине организације 2, 3 милиона као и за најстарије суграђане милион динара. Градска општина ће наставити да брине и даље за спорт, културу и верске заједнице у интересу грађана.

Маријана Божић, члан Већа ГО Костолац задужена за спорт, културу и просвету је образложила како су средства распоређена. За спорт у Костолцу је 2019. године издвојено 25 милиона динара, а принцип је био масовност и број младих. Највише средстава добили су рукометни, фудбалски и одбојкашки клуб „Рудар“, 4,9 и близу 4,5 милиона динара и 2,2 милиона. Нису запостављени ни други спортски клубови попут куглашког, шаховског као и гимнастичког клуба „Партизан“. Такође, средства из буџета добили су и фудбалски клубови из Старог Костолца, Петке, Кленовника и Острова:

-Трудимо се да обезбедимо свима могућност да се рекреативно и професионално баве спортом. Развој спорта и јесте један од основних циљева, а посебно развој спорта код деце и омладине и због тога је неопходно да их мотивишемо, прокоментарисала је на конференцији Маријана Божић.

За пет културно-уметничких друштава која негују фолклорну традицију у ГО Костолац обезбеђено је укупно 4,7 милиона динара.

За суфинансирање цркава и верских заједница као и невладиних организација које се баве социјалном и здравственом заштитом говорио је члан Већа Бајрам Морина. За верске заједнице опредељено је ове године 3 милиона динара, 2,6 милиона за СПЦ, односно цркве у Костолцу, Старом Костолцу, Кленовнику, Петки и Острову, док је за одбор исламске заједнице издвојено 390 хиљада динара.

-За социјалну заштиту старих лица опредељено је милион динара, реч је о пет програма две организације, Удружења пензионера ГО Костолац 800 хиљада и Удружења инвалида рада 200 хиљада динара, углавном за лекове и превоз. Износ од 2 милиона динара опредељен је и за 19 пројеката којим су конкурисале невладине организације, највећи део средстава је опредељен за програме социохуманитарног карактера као и за пројекте ромских НВО јер ГО Костолац има формирану Канцеларију за ромска питања.

Председник Градске општине Серџо Крстаноски најавио је на конференцији за медије одржавање последње овогодишње седнице Скупштине за петак, 27. децембар. На седници треба да се донесе одлука о буџету за 2020. годину.

                                                                                                      Д. Деурић