2021-01-02T10:55:18+01:00 2. јануара, 2021. 10:55 |

Година изградње путне инфраструктуре

ДРАГАН МИЛИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

У Општини Велико Градиште, у 2020. години главни правци развоја били су туризам и пољопривреда, те су се према томе и усмеравеле најзначајније активности. На овим просторима будућност виде управо у Сребрном језеру и могућностима које оно пружа за развој туризма, бољи живот грађана и останак генерација на подручју у коме су рођени. У област туризма се већ  годинама улажу  значајна средства, а показало се да се инвестирање вишеструко исплатило.

О инвестицијама у овим, али и другим областима и плановима за 2021. годину разговарали смо са председником Општине Драганом Милићем.У епидемијски изузетно неповољној години, туризам је остварио неочекивано успешне резултате. Како се Велико Градиште снашло у 2020. години?

Буџет смо реализовали у планираним оквирима, а с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију приоритет нам је био да заштитимо здравље грађана. Формирали смо Кризни штаб, кол центар који је током читавог дана примао позиве, а волонтери су  неопходним потребштинама снабдевали породице које су биле у карантину. Велику захвалност дугујемо здравственим радницима, ловцима, ватрогасцима…

Међутим, живот не може да стане и кроз буџет обезбедили смо нормално функционисање свих јавних предузећа и установа. Наравно, због новонастале ситуације 30 посто манифестација током лета је изостало, али вероватно зато што људи нису могли да иду у иностранство на Сребрном језеру смо имали 20 до 30 одсто више гостију од уобичајеног. У окружењу Сребрног језера на око тридесетак километара налазе се Рамска тврђава, Виминацијум, Ергела „Љубичево“, Голубачка тврђава, манастири Тумане и Нимник и Лепенски вир и то је наша шанса за туризам. У склопу туристичке понуде отворили смо Рамску трвђаву која је комплетно реновирана и ове године је имала више од 50.000 посетилаца. Не памтим да смо икада имали бољу сарадњу са Владом Републике Србије. Председник Вучић је три пута био наш гост, председница Владе Србије Ана Брнабић отворила је Рамску трвђаву, обишла нас је и потпредседница Владе Зорана Михајловић са целокупним тимом, бројни министри, што је морамо признати изузетно за једну малу општину. То значи да су препознали наше залагање и свака њихова посета је дала одређени резултат. Наш општински буџет је скроман, на нивоу од 730 милиона динара и довољан је само за редовно функционисање, тако да смо захваљујући доброј сарадњи са министарствима и пројектима прекограничне сарадње реализовали веома важне пројекте.

Веома важан сегмет јесте улагање у спортску инфраструктуру?

-На Сребрном језеру имамо Кошаркашки камп Милоша Теодосића који функционише у последњих 4, 5 година, а пошто је завршена Спортска хала, у преговорима смо са челним људима српске одбојке да се отвори и Одбојкашки центар у којем би се поједине категорије репрезентативаца припремале.

Бројни инфраструктурни радови обележили су годину коју испраћамо. Да ли можете да наведете најзначајније?

-Била је и ово година изградње путне инфраструктуре. Завршен је пут Тополовник – Рам, до Рамске тврђаве и Сребрно језеро – Затоње, тако да је та туристичка дестинација на неки начин заокружена добрим путевима. Такође, урађено је 6, 7 километара регионалног пута Триброде – Макце, интервенисало се на више километара магистралног пута, асфалтирано је пар километара пута Средњево – Берање и поједине градске улице су пресвучене асфалтом. Што се тиче водоснабдевања, завршен је стишки водовод који ће снабдевати Курјаче, Мајиловац и Сираково. Урађен је пројекат проширења водовода до Рама, предат је Канцеларији за изградњу и очекујемо почетак радова у 2021. години. У јануару Кумане и Тополовник добиће здраву пијаћу воду са нашег водоизворишта, а такође планиран је пројекат изградње водоводне мреже до Макца. То значи, да би у наредне 4 године све сеоске средине би требало да добију здраву пијаћу воду. Радило се на проширењу канализационе мреже и завршен је пројекат изградње система за пречишћавање отпадних вода за Велико Градиште и Сребрно језеро и надамо се да ће у 2021. години почети реализација те инвестиције вредне око 8 милиона евра. Заједничком акцијом локалне самоуправе и мештана који су сакупили око 150.000 евра изграђена је прелепа црква у Чешљевој Бари. У току је комплетно реновирање Дома здравља у вредности од милион евра и његово отварање планирамо за март 2021. године. Набављени су нови рендген, ултразвучни апарат са 2 сонде, 5 малих ултразвука за тироидну жлезду, стоматолошка столица, 2 холтера… Међу значајне инвестиције свакако спада и гасификација која је завршена и у наредној години очекујемо прве прикључке.

Спорт и образовање окосница су васпитања младих. Како локална самоуправа помаже образовни систем?

-Процењујемо да је једна од најбољих инвестиција улагање у образовање и младе људе и у том правцу желимо да наставимо и у наредном периоду. Ове године једанесторо студената добијаће месечну стипендију у вредности од по 10.000 динара. Такође, за преко 200 средњошколаца који испуњавају услове обезбеђујемо бесплатан превоз, финансирамо бесплатну ужину за неколико стотина основаца, једном месечно студенти могу да дођу из места студирања у Велико Градиште и да се врате о трошку Општине. У последњих десетак година обезбеђујемо вредне награде за најуспешније ученике и њихове наставнике у виду лаптоп и десктоп рачунара и то за њих представља велики стимуланс. Велико Градиште улажући у спорт улаже у младе људе целе Србије, али пре свега своје општине. Без младих ниједна општина не може да рачуна на развој, па ни великоградиштанска која резултате младих прати и награђује. Уложили смо велика средства у модернизацију образовања. Поред осталог, у последње три године обезбедили смо 25 паметних табли које су професорима олакшале рад, а ученицима обезбедиле квалитетнију наставу.

Велико Градиште једна је од ретких општина која се може похвалити чињеницом да за сву децу има места у вртићу.

-Захваљујући средствима Министарства без портфеља задуженог за демографију и локалне самоуправе завршен је пројекат проширења Предшколске установе „Мајски цвет“ вредности око 400.000 еура. Малишани су добили спортску халу за физичке активности и две просторије за децу старости од 6 месеци чиме је наша општина постала једна од првих локалних самоуправа у Србији која збрињава малишане овог узраста. Поносни смо на чињеницу да, захваљујући изградњи и проширењу капацитета за предшколско образовање, у општини Велико Градиште не постоје листе чекања за упис деце у вртиће.

Када је реч о социјалним давањима, локална самоуправа за те намене издваја позамашна средства.

-Са поносом истичемо наш социјални програм, време је тешко и желимо да помогнемо нашим суграђанима, чак и на уштрб неких инвестиција, јер сматрамо да ситуација то захтева. Новопеченим младенцима склопљен брак Општина честита са 20.000 динара, за прворођено дете родитељи се помажу са 15.000 динара, за друго 20.000 и треће 25.000 динара, а мајке са 50.000 динара уколико нису запослене. Осим тога делимо и ауто седишта за бебе, а ЈП „Дунав“ дарује годишњу паркинг карту. Суграђанима  помажемо у храни, лековима, а финансирамо и вантелесну оплодњу. Износ од 400.000 динара из буџета Општине, опредељен за новогодишње уређење града и 200.000 динара за набавку промотивног материјала у виду роковника, оловака, упаљача и слично распоређен је као помоћ у висини од по 40.000 динара за 15 малишана који болују од тежих болести.

 

Новогодишња порука 

-Становницима општине Велико Градиште пожелео бих срећне новогодишње и божићне празнике, да будемо позитивни, поштујемо прописане мере, заједнички превазиђемо тешкоће и потрудимо се да учинимо све што можемо како би нама и нашој деци било боље. Желим да имамо здраву, еколошки чисту општину, у коју ће се наши гости радо враћати.

 

Период транзиције и приватизације у великоградиштанској општини довео је до престанка рада многих фабрика. Како решавате проблем запошљавања?

-У општини Велико Градиште је прорадила Фабрика уља „Дунавка“ где је упошљено стотинак радника и она је веома важна за развој пољопривредне производње. Продајом Фабрике челичних конструкција у стечају „Челик“ стекли су се услови за остварање новог погона који ће упослити 50 људи. Власник Хладњаче из Браничева је закупио 250 хектара земље у Острву и има потребу за 50 радника, а  конкурс за исто толики број радника је стално отворен у Фабрици торти и колача.

Који су то приоритетни послови који би требало да буду обављени или започети у 2021. години?

-Када подвучемо црту задовољан сам урађеним у 2020. години и тако морамо да наставимо и у наредном периоду. И даље на првом месту нам је борба против короне, а када се изборимо са том пошасти, у плану нам је организација низа спортских, туристичких, културних и уметничких манифестација по којима смо препознатљиви. 

Што се тиче инвестиција планирамо пошљунчавање једног дела плаже и у марту изградњу такозваног Града на води, који би на воденој површини од једног хектара обухватао разне садржаје. Врло значајна инвестиција коју ће финансирати Влада Србије је изградња брзе саобраћајнице која треба да иде од аутопута Београд – Ниш код Пожаревца до Сребрног језера и даље до Голупца. То ће омогућити бржи и удобнији долазак гостију, што је за туристичку дестинацију веома битно. Такође, поседујемо травнату писту дугу 800 метара, пренели смо је на Аеродроме Србије и у 2021. години очекујемо почетак изградње првог туристичког аеродрома у Србији. Наставићемо са улагањима у културу, спорт, асфалтирањем улица и путева, завршићемо шетно – бициклистичку стазу од Рама до Затоња и надам се почетку преговора око изградње новог хотела. Осим система за пречишћавање отпадних вода за Велико Градиште и Сребрно језеро, важно је напоменути да радимо такве пројекте за четири сесока насеља,. Надам се да ћемо до краја овог мандата  урадити пројекте за свих 25 насеља и изградити системе у бар 12 села.

Предстоји нам, дакле, много рада и у 2021. години, тога смо сви свесни и мораћемо да се потрудимо како бисмо остварили циљ – постали општина у коју се наши грађани, а пре свега млади, по завршетку школовања, радо враћају, да у њој живе и раде са својим породицама.

Д.Динић