МЕДИЦИНСКА ШКОЛА У ПОЖАРЕВЦУ ОБЕЛЕЖИЛА 73. РОЂЕНДАН

Уместо свечане академије у Центру за културу, 12. маја Медицинска школа у Пожаревцу је прославила свој 73. Дан школе виртуелно, онлајн, како су то услови у којима смо се нашли дозволили. Ништа мање свечано и професионално, наставници, ученици и педагог Медицинске школе су са много ентузијазма и креативности направили виртуелну академију која је премијерно и уживо приказана на ФБ страници Медицинске школе.


Након поздравне речи, директорке школе Тине Капларевић, наизменично су се смењивале музичке и плесне тачке, рецитали и презентације профила. На крају, уз снимке некада пуних учионица и школских клупа, директорка се обратила посебно ученицима и матурантима истичући да се упркос томе што последње дане не проводе у школи, њихова залагања и успеси се вреднују и нису занемарани, да су они сада богатији за једно искуство у коме су показали зрелост и одговорност. Захваливши се својим колегама на подршци и тимском раду, директорка је упутила речи захвалности и свим сарадницима, партнерима и пријатељима школе који помажу рад установе на свакодневном нивоу.

                                                                    Зубни техничари

 

УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА ОНЛАЈН НАСТАВЕ

Тина Капларевић

Медицинска школа је 17.марта, као и све остале школе у Србији, прешла на учење на даљину. Готово преко ноћи усавршивши своје дигиталне компетенције и наставници и ученици су организовано и одговорно почели да реализују наставу онлајн користиће доступне комуникацијске канале, дигиталне платформе и апликације. Одлична сарадња ученика и настав- ника довела је до успешне реализације наставе која још увек траје.

-Оптерећености самих ученика се поклања велика пажња, нарочито током овог периода, те се трудимо да поштујемо термине наставе и редовно дајемо препоруке и сугестије наставницима како би ученици у складу са својим способностима и без притиска дали свој максимум. Овакав вид наставе је код великог броја ученика изазвао интересовање и укљученост, али ипак жеља им је да се врате у клупе и буду са својим пријатељима. Задовољни смо повратном информацијом коју имамо од ученика и родитеља о томе колико квалитетно радимо, јер је то показатељ да смо на правом путу, путу унапређења наставе и повећању задовољства наших ученика, али и нас самих, истиче Тина Капларевић.

Колектив Медицинске школе броји 90 запослених, а наставу држи и 26 сарадника који предају стручне предмете, а запослени су у наставним базама у којима се и реализује део наставног процеса. У школској 2019/20. Години укупно 478 ученика похађа школу. Распоређени су у 16 оде- љења, а образовање им је омогућено у оквиру седам четворогодишњих образовних стручних профила: фармацеутски техничар, лабораторијски техничар, медицинска сестратехничар, медицинска сестраваспитач, зубни техничар, гинеколошко-акушерска сестра и педијатријска сестра-техничар.

 

НА ВРХУ ЛИСТЕ ЖЕЉА ПРИ УПИСУ

   Медицинска сестра -васпитач

Теоријска настава и један део вежби из стручних предмета се одвија у школи, вежбе и практична настава се реализују у Општој болници Пожаревац, Дому здравља Пожаревац, Заводу за јавно здравље Пожаревац, Апотекарској установи Апотеке Пожаревац и ПУ Љубица Вребалов.

-Међу свршеним основцима препознати смо као школа која негује вредности попут квалитетног образовања, хуманости, свестраности, етичности. Стога је већ годинама уназад Медицинска школа на врху листе жеља при упису у средњу школу, а најбољима се она и остварује. У школској 2020/21. године према предлогу Плана уписа Медицинска школа планира да упише укупно 120 ученика у оквиру следећих профила: фармацеутски техничар (30 ученика), медицинска сестра-техничар (30 ученика), гинеколошко-акушерска сестра (30 ученика) и зубни техничар (30 ученика). Поносни смо, такође, на број ученика који по завршетку наше школе упише жељене факултете. Велика је привилегија обликовати будуће здравствене раднике, васпитаче и педагоге и бити део њиховог развојног и професионалног пута, каже директорка.

-Развијајмо се и учимо једни од других – заједно, постао је мото свих који раде и уче у Медицинској школи. Наставу осавремењују у складу са потребама савременог образовног система уз сталне инструкције и консултације са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, као и са Школском управом Града Пожаревца. Свесрдну помоћ пружа Градска управа која је помогла и око оснивања ученичке задруге у школи дајући смернице у раду и охрабрујући почетничке кораке. Оснивање ученичке задруге Медицинске школе под именом „Медицинар“ наишло је на велико интересовање ученика и запослених. Врло брзо су се уходали у раду развијајући на тај начин поред предузетничког духа и тимски рад као неке од најважнијих компетенција оваквог вида рада у образовно-васпитним установама.

О ефикасној сарадњи и духу заједништва у Медицинској школи сведочи и четврти број часописа „Пожаревачки медицинар“ који је светлост дана угледао у дигиталном издању. У њему се већ традиционално приказују школске активности у протеклих годину дана с акцентом на разноврсне идеје, таленте и постигнућа ученика.

Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content