2022-01-07T11:22:56+01:00 7. јануара, 2022. 11:22 |

Година стабилизације

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац завршава календарску 2021. годину резултатима који су задовољавајући и са остварењем годишњег плана. Захваљујући ангажовању запослених завршена је акредитација лабораторије за агрохемијско испитивање земљишта. Такође, испуњен је план на основу Уредбе о утврђеном програму развоја саветодавних послова и обрађено 1.900 узорака земљишта на подручју Браничевског округа.

    Бојан Стевић

Oдрађено је 750 агрохемијских анализа земљишта на подручју Пожаревца и околине, у општини Голубац 75, а Великом Градишту 250. На основу добијених резултата произвођачи на кућној адреси могу очекивати препоруке о средствима за исхрану биљака, количини активне материје, примени агротехничких и мелиоративних мера.

-Радну годину започели смо са 8 саветодаваца, а завршавамо са 10, који су  остварили план када су у питању обим, рокови и начин спровођења активности  на основу поменуте Уредбе, што нимало није био лак задатак у отежаним условима рада због епидемиолошке ситуације. Од 15. децембра ангажовали смо и Бојану Живковић, представницу Светске банке која ће пружати неопходну помоћ пољопривредницима у браничевском округу приликом попуњавања формулара за конкурсе које расписује Министарство пољопривреде у сарадњи са Светском банком. Иначе, конкурс који је у јавности заживео под називом 50:40:10 је заправо тако осмишљен да пољопривредник добија унапред одобрена средства на основу пројекта, половина средстава је бесповратна, 40 одсто финансира се из кредита банке у којој пољопривредник има рачун регистрованог газдинства и под условима те банке, а само 10 одсто је лично учешће, објашњава директор ПССС Пожаревац Бојан Стевић.   

                                                   Два трећа места  Пожаревљанима 

У организацији Института за примену науке у пољопривреди, у Врњачкој Бањи је од 12. до 14. децембра одржано такмичење пољопривредних служби Србије. У конкуренцији 34 службе, ПССС Пожаревац освојила је два трећа места: за уређени штанд, постер и  производе и за презентацију Винарије „Деспот“.

Сваки од саветодаваца био је у обавези да оствари 1.700 бодова кроз доступност и континуитет пружања стручних савета, препорука, као и кроз индивидуалне и групне видове и методе саветодавног рада. Тако су саветодавци сваког квартала контактирали око 290 пољопривредних газдинстава што представља преко 1.100 посета на терену. У 2021. години остварен је контакт са власницима преко 1.600 газдинстава кроз разне видове сарадње, одласка на терен, телефонске контакте или кроз рад у самој служби. Групне методе рада путем одржавање предавања (88) и трибина (71) у свим општинама браничевског округа омогућиле су пољопривредним произвођачима да се упознају са иновацијама у биљној и сточарској производњи, са мерама аграрне политике и методама унапређења производње. Велики је број удружења и задруга са којима Служба сарађује, пружа им техничку помоћ и подршку у остваривању планова. 

-Присутни смо у свим медијима, на порталима, у новинама и пољопривредним часописима и у локалном билтену који издајемо. Наступима на локалним, регионалним и медијима са националном фреквенцијом информишемо произвођаче и ван нашег округа о свим актуелностима у пољопривреди. Ове године одржана је традиционална Зимска школа за пољопривредне произвођаче, али и све заинтересоване, где су поред саветодаваца Пољопривредне службе учествовали и бројни еминентни стручњаци. Током три дана трајања, Зимску школу похађало је више од 100 учесника. У години која је на измаку организовали смо и два демо огледа на којима је пољопривредним произвођачима представљено око 30 сорти пшенице и стрних жита и око 30 хибрида кукуруза, а резултати огледа подељени су свим заинтересованим произвођачима. Такође, вршимо прикупљање и десиминацију података о сезонским пољопривредним радовима у ратарству, воћарству и виноградарству, за систем рачуноводствених података, за опис производног окружења, као и за портал Агропонуда. Фирма је ликвидна и солвентна, исплатили смо све дугове према добављачима, плате су редовне, а запослили смо и четири нова радника. Захваљујући изузетној сарадњи са Министарством пољопривреде, посебно са помоћником министра Александром Богићевићем, који нам је редовно излазио у сусрет, у овој години добили смо нови ауто за послове саветодавства, закључује Бојан Стевић.