2020-01-11T19:24:03+01:00 11. јануара, 2020. 19:24 |

Годишња Скупштина Удружења пчелара Пожаревац

У малој сали Центра за културу одржана је 52. редовна годишња Скупштина Удружења пчелара Пожаревац, на којој је усвојен извештај о раду за 2019. годину са финансијским планом и програм рада за ову годину. За новог председника  изабран је Дејан Стефановић, а за његовог заменика Дејан Милошевић који је до сада био  на челу Удружења. У Председништву су изабрани и секретар Кристина Каљевић, благајник Никола Пауновић, Раша Митић, Бранко Павловић и Срђан Јованов. Нови чланови Надзорног одбора су Драган Станојевић, Небојша Петровић и Драган Ћирић, а  суд части ће чинити Радмила Динић, Весна Тодоровић и Дејан Ђорђевић.


Радно председништво Скупштинe

Локална самоуправа је препознала значај пчеларства за наш крај и издваја значајна средства из буџета кроз разне субвенције за развој ове гране пољопривреде. Тако је протекле године за рад Удружења издвојено 400 хиљада динара, док је набавка опреме за пчеларе субвенционисана у укупном износу од 4,5 милиона динара. Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истиче да је ово удружење једно од најорганизованијих на овом подручју и да заслужује безрезервну подршку.

  Бане Спасовић

 -Тачност, прецизност и доследност одлике су не само пчела које су предмет интересовања вашег удружења, већ и вашег руководства и свих чланова. Потврду ових мојих речи дају и велики број ваших реализованих пројеката како на конкурсима Града Пожаревца, тако и на оним који су расписивале Република и неке друге земље. Сви они имају за циљ побољшање услова рада ваших чланова, бољи квалитет меда и производа од меда, као и њихов пласман. Квалитет који негујете то свакако заслужује, и из свега наведеног могу чврсто да обећам да ће Град и у будућности подржавати ваше удружење, као уосталом и све пчеларе. Негде сам пронашао податак да сваки трећи залогај у исхрани човека зависи од пчела и њихове опрашивачке делатности, па зато није тешко закључити да би са нестанком пчела полако нестао и човек. У тој вашој борби за очување пчела морају се придружити сви, како појединци тако и читава држава. Поред упрошћавања бирократије која се односи на пчеларство, упознати смо преко НАЛЕД-ове кампање заштите пчела чији смо били саставни део и са најзначајнијим факторима који угрожавају живот пчела. Ту првенствено мислим на њихово тровање до којег најчешће долази услед праксе запрашивања крпеља и комараца из ваздуха или неодговорне употребе пестицида у пољопривреди, од којих су многи недозвољени и набављени на црном тржишту. То су теме којима ћемо се бавити у периоду пред нама и сигуран сам да ћемо уз вашу помоћ, побољшати негативну статистику када је у питању фонд пчела у Србији, казао је Спасовић и најавио да ће локална самоуправа у сарадњи са пчеларима и стручним тимова поново извршити мапирање града, јер нажалост постоје локације где је запрашивање комараца  могуће  извршити једино из ваздуха.

Шеф Републичке ветеринарске инспекције Соња Пауновић подсетила је да се од прошле године објекти за производњу меда у домаћинствима не одобравају него  региструју по правилнику који је ступио на снагу. То значи да су услови који су тражени за те објекте прилагођени томе да свако може да их региструје.

-Производња меда као уосталом и производња било које друге хране животињског порекла захтева да просторија буде погодна за одржавање хигијене, да има топлу и хладну воду и под који се лако одржава. Сваки власник који жели да региструје објекат подноси захтев министарству и за све информације пчелари могу да се обрате Републичкој ветеринарској инспекцији, која касније излази на терен да провери наведене податке из захтева који је упућен министарству, наглашава Соња Пауновић.

 НА ВИСИНИ ЗАДАТКА

Удружење пчелара Пожаревац је једно од највећих и најактивнијих у Србији и тренутно броји 237 чланова. Према речима досадашњег председника Дејана Милошевића, прошле године поред основних активности које подразумевају набавку лекова, репроматеријала, матица, матичњака, организован је низ едукација, предавања и посета. Током обиласка сајмова и студијских посета пчелари су могли да се упознају са применом нових технологија у производњи меда.

-Пре 8 година наше удружење је имало 185 чланова и 8.850 кошница, а врхунац је достигнут 2017. године када смо бројали 306 чланова. У последњем периоду је забележено  благо смањење чланства, али је број кошница порастао на 15.500. Угледајући се на пчеларе из окружења дошли смо на идеју да покренемо саветовања међународног карактера и потрудили смо се да на сваком предавању имамо неког предавача ван простора Србије. Поносни смо и на пчелињак у Пољопривредној школи који и дан данас функционише, организовали смо школу пчеларства у којој је за 4 године евидентирано више од 160 полазника и три године одржавана је Медијада у склопу обележавања Дана школе. Оформили смо и радну групу која је пружала помоћ члановима при обнови пријаве пољопривредног газдинства и попуњавања пријава за субвеције, истиче Милошевић.

НАГРАЂЕНИ

Најзаслужнијим пчеларима по традицији уручена су признања. Престижну диплому СПОС-а „Проф. Јован Живановић“ добили су Зоран Јанус, Небојша Петровић и Обренко Бојић. Златна значка и звање заслужни пчелар припала је Срђану Ђорђевићу, Бојану Јовановићу и Небојши Јанковићу. Повељу за успешну сарадњу добио је „Радио Стил“ Костолац, док је почасни члан Савеза постао Радослав Мартић. Захвалнице су  уручене: Драгану Пауновићу, Јовану Трифуновић и Славчету Стоилкову. Похвалнице су добили: Живорад Цокић, Синиша Миленковић и Драган Николић

Hовоизабрани председник          Дејан Стефановић

Реализована су два пројекта које је финансирала Влада Норвешке и обука о органској производњи у оквиру пројекта „Река меда“. Крајем 2015. године били смо једни од оснивача Асоцијације савеза пчеларских удружења Браничевско – подунавског округа „Мрежа“. Удружење је значајно увећало своја основна средства, купило савремени микроскоп за контролу ноземе и других болести, дупликатор за производњну инвертног сирупа…, а пун погодак је био отварање линије за производњу медно – шећерних погача и линије за сушење полена. Ове године набављена је опрема вредна пола милиона динара: машина за извлачење влаге из меда, линија за топљење воска и лабораторијски апарат који одређује 40 параметара квалитета меда. У заједничку опрему у задњих пар година уложено је преко 1,8 милиона динара.

Говорећи о плановима за 2020. годину, новоизабрани председник Удружења Дејан Стефановић је позвао чланове да редовно посећују едукације и предавања, која се организују током целе године и за које се ангажују најквалитетнији предавачи о актуелним темама.

-Поред редовног рада и помагања члановима у обезбеђивању средстава за лечење болести пчела потрудићемо се да у сарадњи са локалном самоуправом  обезбедимо већи простор за наше удружење и надамо се да ће идеја о оснивању Музеја пчеларства добити зелено светло. Наставићемо са организацијом едукативних екскурзија у земљи и иностранству и ангажовањем иностраних предавача на саветовањима. Предложићемо да се обезбеде саднице и изврши садња медоносног биља и пошумљавање одређених парцела. Учествоваћемо на конкурсима везаних за пчеларство како код локалне самоуправе, тако и код других организација у земљи и иностранству и наставићемо са анимацијом деце и организацијом хуманитарних акција у вртићима, школама, Црвеном крсту и другим установама социјалне заштите, рекао је између осталог Стефановић.

                                                                                                          Д.Динић