2019-02-06T11:19:02+01:00 6. фебруара, 2019. 10:23 |

ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ: Обележавање 143. године постојања

Црвени крст Србије основан је у Београду 6. фебруара 1876. године. На иницијативу др Владана Ђорђевића у престоници је основано Српско друштво Црвеног крста. Први председник био је митрополит Михајло Јовановић.
Кроз свој дугогодишњи рад, организација је деловала поштујући основне принципе Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, и то су хуманост, непристрасност, неутралност, независнот, добровољност, јединство и универзалност.

Данас, у саставу ЦК Србије налазе се две покрајинске организације и 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама широм Републике. У реализацију програма укључено је више од 69 хиљада волонтера, од којих 60 посто чине млади. Делује као организација са континуитетом међународног признања у непрекидном трајању од 1876. године.
Споменимо и то да је Црвени крст Србије једна од првих 15 националних организација ЦК основаних у свету. Пожаревачко хуманитарно удружење Дан оснивања обележиће данас у својим просторијама свечаном Скупштином, којој ће присуствовати чланови Управног и Надзорног одбора, као и бројни пријатељи и сарадници организације.