Једно од најактивнијих удружења виноградара и воћара у Браничевском округу и Ужој Србији, Удружење голубачке општине, прославило је на дан Светог Трифуна своју славу и истовремено двадесет година од оснивања. Свечаност је по традицији одржана у и воћарстваБаричу, селу познатом по производњи винове лозе и у коме је пре двадесет година формирано Удружење виноградара и воћара Општине. Прослава је отпочела свечаном литургијом у сеоској цркви, настављена је освећењем винове лозе и резањем славског колача, а завршена седницом Скупштине на којој су усвојени извештај о прошлогодишњем раду и програм рада за ову годину. Славску свечаност и годишњицу оснивања обележила је и додела признања најбољим винарима и воћарима.

          Домаћин славе ове године био је виноградар Добрица Николић  из Браничева који је истовремено и председник Скупштине удружења. Обред у цркви обавио је јереј Баричке парохије Ратко Митровић.

          О раду Удружења говорио је Жарко Живановић који је нагласио да је прошла година била једна  од бољих за произвођаче воћа и винове лозе.

          -У недостатку финансијских средстава нисмо били у могућности да организујемо предавања из области виноградарства и воћарства као и посете удружењима са којима сарађујемо. Учествовали смо на манифестацији „Дани вина“ и на Сајму Дунава. У организацији наше Општине посетили смо и Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду. Надамо се да ћемо ове године располагати са више средстава па самим тим бити у прилици да реализујемо богатији план и програм активности, рекао је председник  Живановић.

        Др Мијовић и Живановић: Плакета Општини за подршку развоју виноградарства

          Удружење виногарадара и воћара у Баричу основано је 1999. године, а један од оснивача и први председник био је Душан Ђокић.

          -Тренутно под виновом лозом имамо 266 хектара у Општини, а у самом Баричу  65 хектара је под засадима разног воћа и 11 хектара под виновом лозом, осми смо у Србији, а у ужој Србији први, испред виноградара из Рајца и Ругљева у Општини Неготин. Са колективним жигом црно вино можемо да пласирамо по целој Србији, каже Ђокић.

            Међу гостима на слави и Скупштини били су и први човек Општине др Небојша Мијовић са замеником Марком Стојаковићем и осталим сарадницима.

            -Наша Општина сваке године издваја значајна средства за развој пољопривреде. Само у 2018. определили смо нешто више од пет милиона динара за развој сточарства, воћарства и пчеларства и добар део ових средстава је искоришћен. Настојимо да подржавамо програме едукације у пољопривреди и да помажемо пољопривреднике у техничком смислу, истакао је др Небојша Мијовић.

                                            Награђени произвођачи вина из бербе 2017.

             На свечаности су уручена признања најбољим произвођачима вина из бербе у 2017. То су Добрица Николић из Браничева, Раде Марјановић из Барича и Славољуб Пантић из Клења. Комисија на челу са председником  Војчетом Живановић из Голупца,  од 18 пријављених вина у берби током 2018. године, за најквалитетнија прогласила је вина Миодрага Миладиновића из Сладинца, Александра Стокића из Браничева и Радета Марјановића из Барича. Поводом јубилеја Удружења, једном броју установа, организација и појединаца  уручене су плакете, дипломе и захвалнице.

                                                                                                                                                      Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content