2021-05-17T15:40:24+02:00 17. маја, 2021. 15:05 |

Голубац: Градња Ветропарка у Кривачи

После  деценију и по припрема, прибављања потребних дозвола и регулисања правно-имовинских односа почела је изградња  ветропарка ,,Кривача’’ у општини Голубац. Ветропарк  снаге 103 мегавата  коштаће око 140 милиона евра. Пројекат реализује компанија „Ivicom Energy“ из Жагубице, која је у власништву аустријског „Ivicom Holding GmbH“  из Беча. Велика помоћ  стигла је из локалних самоуправа: Голупца, Кучева и Великог Градишта.

– Почели смо изградњу приступних путева  који ће  омогућити да ветроагрегате, лопатице и гондоле превеземо до места где ће они бити постављени и монтирани. Очекујемо да радови на око 13 километара путева  буду завршени до краја октобра или почетком новембра ове године, а затим са још већим еланом почињемо конкретнију реализацују радова на терену. Радови би требало да се заврше до краја 2023. године када креће производња електричне енергије, рекао је  Душан Мушкатировић из компаније „Ivicom Energy“.

Ветроелектрана „Кривача“ производиће око 310 мегават сати електричне енергије што ће укупно представљати један посто укупне годишње потрошње у Србији.

– Ово на први поглед није нека велика количина, јер представља један посто укупне потрошње електричне енергије у Србији, али доста значи јер је произведена из зелених и обновљених извора енергије, те не угрожава животну средину. Објекат ће бити изграђен у овом делу Србије који није  довољно развијен, али који пружа велике потенцијале. У овом делу Србије нашли смо место где можемо да спојимо две, на први поглед неспојиве ствари, енергију која нам је неоподна за свакодневни живот и развој нашег друштва, али и да сачувамо природну околину, рекао је Мушкатировић.

Изградња 30 километара локалних путева значиће за власнике земљишта и њива, а два далековода укупне дужине 20 километара овом делу Србије омогућиће драматично повећање  квалитета у снабдевању електричном енергијом.

После златних војвођанских равница, инвеститорима у зелене киловате све је интересантнија и источна Србија, па ће крајем 2023.године  и на брдима у општинама Браничевског округа, Голубац и Кучево, почети да се окрећу  ветрењаче.

Љ. Настасијевић