Голубац као мала и неразвијена подунавска општина своју развојну шансу базира на Дунавском и верском туризму, а њени главни адути су Манастир Туман, Голубачка тврђава, једрење на води, еколошки туризам уз пешачење, бициклизам и планинарење. Овај град на обали Дунава представља прави природни резерват, са  Црним врхом, клисурама, изворима и водопадима.

 За све оне који свој годишњи одмор желе да проведу активно за њих је Голубац идеална дестинација.

-Овај град на обали Дунава представља прави природни резерват, са Црним врхом, клисурама, изворима и водопадима. На његовом подручју налази се и светски познат национални парк Ђердап, који се простире на 64.000 хектара, уз богату флору и фауну и обиље лековитог биља, кажу у Туристичкој организацији Општине Голубац.

Гости на располагању имају многобројне стазе за шетњу , од којих многе воде до водопада и вирова, до Гвоздених врата са четири клисуре и три котлине. Успут ће наићи и на 15 видиковаца, са којих се пружају прелепи, панорамски погледи. Ту су и клисура Госпођин вир и кањон Брњичке реке, чије се бочне стене уздижу до 300 метара висине, са око 11 километара шетних стаза.

 -Никако не треба пропустити обилазак Голубачког града и манастира Тумане. У околини Голупца су и многобројни салаши, као и етно поставка у насељу Добра , са покућством из 18. и 19. века. У самом граду гости имају све услове за спортове на води, нарочито за једрење, јер је овај део Дунава најповољнији за једриличаре и има најбоље регатно поље. У прошлој години манастир Туман и Голубачку тврђаву и поред памдемије изазване корона вирусом 19 посетило је преко 150 хиљада  домаћих и страних туриста.

 Ту су и бродићи за крстарење и једнодневне излете, који се организују према жељама гостију, као и спортски терени за мали фудбал, кошарку и тенис. Разноврстан је и избор смештаја, почев од хотела „Голубачки град” на обали Дунава, преко соба и апартмана у приватним кућама у Голупцу, Добри, Винцима и Усију, до дрвених кућица у насељу Чезава.

У овој подунавској општини ради се и на изградњи туристичке инфраструктуре, новој плажи на Дунаву која је изграђена прошле године, затим изградњи Доње  и реконструкцији постојеће Горње марине, као и изградњи Аквапарка у Голупцу.

Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content