2020-01-21T22:01:34+01:00 21. јануара, 2020. 13:56 |

Голубац: Модернизација општине на свим нивоима

За инвестиције, социјална давања и субвенције из буџета у 2019. години, у општини Голубац издвојено је око 45 одсто буџетских средстава за реализацију  великих капиталних пројеката у области инфраструктуре, модернизацији локалне путне мреже, области образовања, туризма, културе и спорта.

Реализацијом планираних пројеката у Голупцу и околним  насељима  стварени  су услови за  бољи живот  грађана. У протекле четири године урађено је више од  тридесет великих пројеката  средствима из буџета Општине, Републике Србије из ИПА фондова Европске Уније и Програма прекограничне сарадње  Румунија – Србија.

-Осим путне инфраструктуре радили смо и пројекте у области  водоснабдевања, културе и спорта. Обновили смо домове културе  и спортске терене у насељима, а у Голупцу Фудбалски стадион ,,Ђердапа’’ на коме се могу играти утакмице свих рангова такмичења, рекао је председник Општине Голубац, Небојша Мијовић.

Небојша Мијовић

У Голупцу се, уз подршку Европске уније, преко развојног програма ЕУ ПРО, радило  на додатном унапређењу услова за организацију културних и спортских манифестација. Завршена је реализација пројекта на реконструкцији постојећег стадиона за мале спортове, изграђена су два нова тениска терена, као и терени за кошарку, одбојку и једно дечије игралиште. Вредност радова је 17 милиона динара , од којих је 12 милиона динара  обезбеђено из програма  ЕУ ПРО, а остали део средстава  из буџета општине Голубац.

– У плану је изградња једног отвореног базена у Голупцу, тако да ће, осим изградње плаже на Дунаву и  спортских терена, Голубац повећати своју туристичку понуду у наредном периоду, додао је др Мијовић.

Изграђен је нови вртић у оквиру Предшколске установе ,,Ласта’’, отворен је нови Ватрогасни дом, а једна од највећих инвестиција је изградња погона за производњу дечије конфекције у Радошевцу  у коме је тренутно запослено око 40 радника.

  – Један од највећих успеха и најважнијих пројеката које смо у прошлој години остварили је отварање једног погона за производњу дечије конфекције од стране једне Италијанске фирме, која је почела са радом и у којој данас раде 40 радника, а по обећању њеног власника у наредних два месеца посао ће наћи још исто толико нових радника. Изградњом инфраструктуре, реализацијом и давањем стимулација за пољопривреду и спровођем програма популационе политике Републике Србије на повећању наталитета стварамо услове за бољи живот наших грађана и заустављање миграције становништва са овог подручја, закључује Мијовић.

Буџетски планирани приходи за ову 2020.годину су 342,2 милиона динара и планиран је суфицит од 6,2 милиона динара. Највећи део планираних средстава од 40 одсто уложиће се у реализацију  двадесет пројеката.

                                                                                         Љ. Настасијевић