Недавно незампаћено невреме праћено градом величине тениске лоптице начинило је огромну штету  Голупцу и  насељима  општине оштетивши  куће, њиве, баште, објекте библиотека, школа и вртића. Штаб за ванредне ситуације је у сталном дежурству, прати ситуацију на терену и помаже грађанима да пријаве и санирају насталу штету, која према првим  проценама износи преко милион евра.

-Мало је оних домаћинстава које је ова непогода заобишла, тако да је већина њих  после неколико сати од престанка ове непогоде  пријавила надлежним службама оштећења која су имали на  објектима, аутомобилима или пољопривредним  усевима. Формирали смо комисије за процену штете на грађевинским објектима и пољопривредним усевима и по проценама Штаба за ванредне ситуације та штета је и преко миллион евра. Доживели смо једну страшну временску  катастрофу, каже председник општине Голубац др Небојша Мијовић.

Др Небојша Мијовић

Голубац је и 2015. године имао сличну временску непогоду када је град био поплављен и када је начињена такође велика материјална штета. Ово невреме праћено градом  разних величина и облика до сада није забележено у овом крају.

Чланови штаба за ванредне ситуације одржали су састанак са власницима приватних грађевинских фирми у ангажовању пружању помоћи на санирању штете на приватним грађевинским објектима, као и на онима у власништву јавних установа и предузећа.

– Једно од тих одлука  је да сви власници грађевинских фирми помогну свима који су имали штете на зградама и објектима у  замени црепа на крововима. Уједно апелујем на Министарство Републике Србије и на све људе добре воље  да нам у овоме помогну. У овом случају за сада је најпотребни цреп као и други грађевински материја. Велике штете имали смо и на зградама и објектима јавних предузећа и установа где су највећу штету имали школа, вртић и библиотека. Привремено смо поставили најлонске покриваче на кровове, али то није решење и потребно нам је много грађевинског материјала и новчаних средстава како би помогли нашим грађанима да санирају насталу штету, нагласио је председник Мијовић.

Вртић “Ласта”

 

Грађани штету на насталим стамбеним објектима и пољопривредном земљишту која је настала услед временских непогода могу да пријаве лично у згради СО Голубац, канцеларија број 20, на број телефона 012/678-176 или на мејл: vanrednesituacije@golubac.org.rs.

 

 

У појединим селима ове Подунавске општине по неколико сати није било струје, док је насеље Добра већ трећи дан без струје, воде, мобилне телефоније и интернета.

    -Насеља Добра и Брњица имају дугодишњи проблем са далеководом  који  снабдева  ова два насеља са струјом. Мештани су стварно угрожени већ годинама, а ова непогода им је још погоршала њихове муке. Далековод је доста оштећен, а његова поправка потрајаће неки дан дуже. Тражићемо од надлежних да ова случај што пре реше, истиче председник.

Штаб за ванредне ситуације општине је на терену и на располагању  је 24 сата грађанима у згради Општине, у пружању помоћи да пријаве штету.

                                                                                                                           Љ. Настасијевић 

Share.
Leave A Reply

Skip to content