2021-05-18T10:56:28+02:00 18. маја, 2021. 10:56 |

Голубац: Народна библиотека ускоро у новом простору

Ове године Народна библиотека „Вељко Дугошевић“ из Голупца слави 150 година од основања прве читаонице у Голупцу, која касније постаје и прва библиотека. У години свог јубилеја Народна библиотека добија на коришћење нови простор, наменски адаптиран објекат са много бољим условима за рад, али и  могућностима за организацију нових различитих  садржаја.

Зграда старе основне школе у Голупцу, од 650 квадрата реконструисана је од стране Општине Голубац, уз велику новчану помоћ  норвешке Владе. Ова зграда у потпуности је прилагођена условима и раду библиотеке која је коначно добила могућност да прошири своје капацитете али и да на адекватан начин изложи и складишти сву своју библиотечку грађу, а све како би својим корисницима омогућили увид у грађу и приближили их књизи.

Вршилац дужности управника Библиотеке Марија Живановић Илић каже да се тренутно  ради на набавци  опреме за сређивање ентеријера нове зграде библиотеке, а у току је и паковање књига и друге грађе која се припрема за селидбу.

-У склопу библиотечке грађе налази се велики број архивске документације, завичајна грађа, легат Димитрија Мите Мирковића, народног посланика у Краљевини Југославији, неколико примерака старе и ретке књиге, по чему наша библиотеке спада у малобројне библиотеке које могу да се похвале овако вредном грађом. Због свега наведеног наша установа, у сарадњи са Историјским архивом из Пожаревца, Народном библиотеком „Илија М. Петровић“ из Пожаревца и Народном библиотеком Србије према законским прописима и на адекватан начин пакује наведену грађу и спрема је за селидбу. Према нашем плану сва библиотечка грађа требала би да буде пресељена и спакована до јесени, рекла је Живановић Илић.

Љ.Настасијевић