Забрана кретања за време трајања ванредног стања и полицијског часа  пореметили су посао и оним пчеларима који су млађи од 65 година. Они су  некако могли до својих кошница, али нису могли  да заврше посао на време и врате се кући пре полицијског часа, тако да већина пчелара није могло  обави редовне послове у свом пчелињаку. После укидања ванредног стања, они су са закашњењем привели посао крају  и тако припремили своја пчелиња друштва за багремову пашу која је почела пре неколико дана.

Стабилизацијом временских прилика  и повећање дневних  температура у општини Голубац почео је да цвета багрем па су пчелари извели кошнице на прву, најважнију испашу у години. 

Цветање багрема у ранијем или евентуално средњем просечном термину цветања погодно је за рано формирање ројева, што посебно одговара онима који желе да увећају пчелињаке и надокнаде зимске губитке. Они ће се унапред припремити за то, обезбедити кошнице, одгајити или резервисати матице и ројеве.

 -Пчеле су добиле сигнал из природе да се природа буди, међутим нису могле да искористе прве медоноше. Оне пчеле које су биле добро припремљене за зиму и  имале добре залихе, успешно су кренуле у обнову друштва. Прва озбиљнија медоноша, џенерика, је ове године изостала. Она нама пчеларима јако значи зато што има прву велику количину нектара коју ми можемо да искористимо у већој експанзији пчелиње заједнице, па нашом технологијом помажемо  да брже развије своје легло, кажу пчелари Општине Голубац.

 За пчеларе багрем је једна од најважнијих паша. За пчеле је јако битно да долази већа количина нектара, а за самог пчелара  је први вишак меда који може да изврца да би имао неког прихода од пчелиње заједнице.

               – Багрем брзо расте и скромних је захтева у погледу квалитета земљишта. Веома је осетљив на касне пролећне мразеве, па се понекада деси да цветни пупољци потпуно измрзну, тако да изостане цветање на појединим локацијама. Ако се томе дода да багрем цвета за време променљивог пролећног периода, тако да киша, хладноћа и ветар по некада данима не дозвољавају пчелама да излећу из кошница, онда су у таквим приликама неминовна велика разочарања пчелара у ову пашу. Лоше расположење се може ублажити једино сеобом кошница на друге локације, где багрем није измрзао, као и на терене где цветање почиње касније.

Багрем цвета обилно, најчешће од почетка маја па до краја јуна, 40-45 дана после кретања првих пупољака. Почетак цветања зависи од климатских прилика, надморске висине, сорте, конфигурације терена, од степена осунчаности површина под багремом, састава земљишта итд. На време цветања багрема знатно утичу претходне климатске прилике, тако да почетак цветања на истом подручју из године у годину може да варира и до 15 дана. Због наведених чињеница у једној сезони могу, са истим пчелињим друштвима, да се користе две, па и три багремове паше. Честе и понекад обилне падавине и температуре ниже од просека карактерисале су претходни месец. Из тог разлога, пчелиње паше у априлу нису најбоље искоришћене, а друштва, после почетног бурног развоја, споро су се развијала или су ушла у стагнацију. Крајем априла практично нису имала много више легла него на почетку априла, једино се број пчела повећао. Потрошња хране током кишних дана је била знатна и могло се десити да друштва која су имала недовољне залихе меда остану без хране, да гладују, а у екстремним случајевима и да угину. И залихе полена су истрошене, али пчеле настоје да искористе сваки погодан тренутак да донесу полен у кошницу.

   Може се рачунати да је на подручју општине Голубац багрем у низијским деловима цветао око 1. маја, односно дан -два пре или после 1. маја. У вишим пределима цветао је  касније, што је погодно за искоришћавање паше. Важна и заиста особена карактеристика цветања ове године је да на једном истом терену, у кругу од можда стотинак метара, почетак цветања багрема може да варира 5 до 7, па и више дана, а ако се рачуна шире подручје, круг од неколико километара, почетак цветања се може разликовати и за више од 10 до 12 дана. То ће условити да цветање багрема ове године траје много дуже него обично, у низијским крајевима најмање 15 дана, а у брдовитим и до 20 дана па можда и дуже.

Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content