У сали голубачког биоскопа у вечери отварања Фестивала историјског филма под називом „Испод површине“ приказан је играно -документарни филм „У почетку беше реч – Мирослављево јеванђеље“ Бошка Савковића, који прати судбину рукописа из 12. века, од његовог настанка до уписа у Унескову  библиотеку „Памћење света“.

 Фестивал се одржава под покровитељством Општине Голубац и у организацији Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“, а вршилац дужности директора ове установе Јасмина Глишић истиче да је циљ да од следеће године ова манифестација постане међународног и такмичарског карактера, подсетивши да су се до 1989. године у Голупцу одржавали „Дани филмске комедије“.

            -Времена су се променила, Голубац се развио структурно у свим областима друштва и туризам је постао нешто по чему је Голубац данас препознатљив. Надамо се да ћемо управо кроз овај фестивал Голупцу вратити и културни сјај. Одлучили смо се за историјски филм зато што је Голубац данас стециште историјских дешавања захваљујући  отварању Голубачке тврђаве и свих пратећих садржаја. Фестивал представља јединствену културно историјску манифестацију у земљи и региону, јер се на читавом Балкану једино у Ријеци одржава слична манифестација. Са друге стране, Фестивал је потпомогнут Општином Голубац која ће све своје могућности усмерити да се ова манифестација  традиционално одржава сваке године, казала је Јасмина Глишић.

            Отварајући први Голубачки фестивал историјског филма, председник Општине Голубац др Небојша Мијовић осврнуо се на туристичке потецијале ове подунавске општине и додао да су туризам и култура врло блиско повезани.

            -Голубац се налази на географски најлепшем подручју у оквиру Дунавске регије. Оно што је природа Голупцу дала, ми смо желели да употпунимо својим радом тако што смо у склопу стратегије развоја направили неколико програма.

            -Програм развоја туризма представља основну грану развоја Голупца и на тај начин смо желели да Голубац поред природног богатства употпунимо неким дешавањима и изградњом инфраструктурних пројеката. У последње четири године завршили смо двадесетак инфраструктурних пројеката, почев од изградње локалних путева, стаза, школа, спортских терена, хала, преко обнове Голубачке тврђаве и многих других објеката,  који ће употпунити развој Голупца, а самим тим допринети да се сваки наш будући туриста задржи мало дуже на овим просторима. Поред тога, за развој града веома су битна и културна дешавања и из тих разлога са нашим пријатељем Бошком Савковићем дошли смо на идеју да направимо овај фестивал. Верујем да ћемо у будућности наставити да развијамо Културно лето на нашем простору и да ћемо бити један од регионалних центара, с обзиром да је и тематика филмова који се приказују на овом фестивалу специфична и јединствена у Србији, рекао је Мијовић.

            Овом приликом у холу биоскопске сале изложена су фототипска издања Мирослављевог јеванђеља из 19, 20. и 21. века.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content