ПРОЈЕКАТ ,,КРЕАТИВНЕ ЖЕНЕ ГОЛУБАЧКЕ’’

Општина Голубац почела је са реализацијом пројекта „Креативне жене голубачке“ који је подржан од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији. Реч је о пројекту „Кључни кораци ка родној равноправности, фаза 2″, који финансира Европска унија.

У Голупцу је протеклог викенда почела четвородневна обука на тему унапређења дизајна производа, промоције, маркетинга, паковања и цене, као и о производњи органске хране. Првог дана обуке одржано је предавање на тему органске производње хране које је одржала проф. др Снежана Ољача, професорка Пољопривредног факултета у Београду. Она је говорила о основним принципима и стандардима органске производње, законским прописима и институционалном оквиру, као и о томе каква је контрола и сертификација и које су овлашћене контролне организације. Заинтересовани су упознати са процедуром за укључивање у сертификовану органску производњу као и са сакупљањем самониклих биљака из природе у складу са принципима органске производње и њиховом сертификацијом.

Б.Стевановић Даутбашић

Координатор пројекта Биљана Стевановић Даутбашић каже да ће се кроз пројекат помоћи женама, првенствено са села, које већ имају сопствену производњу пољопривредних производа у циљу унапређења производње органске хране. Планирано је и предавање на тему маркетинга, промоције и презентације производа, како би се ови производи пласирали на тржиште и продали, а произвођачи остварили профит.

Крајни продукт пројекта је набавка вишефункционалне сублимационе машине на којој ће жене које прођу обуку и које су заинтересоване за производњу и продају својих производа, моћи да креирају и штампају соствени дизајн својих производа.

Љ.Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content