2019-10-31T22:57:49+01:00 1. новембра, 2019. 08:20 |

Голубац: Промовисана књигa Нелета Карајлића

Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу за своје суграђане и љубитеље писане речи организовала је синоћ промоцију другог дела трилогије „Солунска 28 – О пријатељству и издаји“ аутора  Нелета Карајлића. То је прича о једној кући, једном граду и два света. Рокер, писац, сценариста, глумац, водитељ, комичар, добитник награде „Момо Капор” за први роман „Солунска 28“.

Ненад Јанковић, творац јединственог лика др Нелета Карајлића, некадашњи је певач култног бенда „Забрањено пушење”, потом „Но смокинг оркестра”.Био је коаутор и главни протагониста „Топ листе надреалиста”, телевизијског серијала с почетка осамдесетих, чија популарност и актуелност не јењава.

– Примарна инспирација за други део је дошла из моје породице. Мој отац је овде лежао непокретан за време рата и он ми је понекад причао како је то било кад рецимо савезници бомбардују или кад је рација у крају, али из перспективе онога ко је о тим догађајима само слушао, јер није могао да хода, рекао је Неле Карајлић.

Модератор Никола Ћирковић  рекао  да је  „Солунска 28 – О пријатељству и издаји“ посвећена људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на самој обали Дунава, током немачке окупације Београда у Другом светском рату.

 -Кад читалац отвори странице Нелетове књиге, иде београдским улицама. У овом случају ће се прошетати до Топчидера и Кошутњака, где ће се десити нешто јако занимљиво. Следећи ниво романа дешава се на унутрашњем плану, где је успостављена једна врста метафизичке законитости, а то је да приповедач има пред собом доста висока начела, која почивају на могућности не само љубави, страсти и мржње, него и могућности да се разуме онај ко је најгори и да се опрости ономе ко вас је највише повредио, каже Ћирковић.

 Љ. Настасијевић