Голубац је био домаћин  Kупа ,,Голубачки град“ у једрењу на води за класе Фин, Ласер, Стандард, Ласер радијал, Ласер 4,7 и Оптимист, који се иначе бодује за државно првенство. Организатор овог значајног спортског догађаја је голубачки Једриличарски клуб, под покровитељством Општине Голубац.

– Ова општина има значајне природне и друге ресурсе, а посебно има перспективу у области туризма и спортова на води. Један од тих је и једриличарство, а с обзиром на то да обај крај има све услове за једриличарски и наутички спорт, настојаћемо да увек и у свако време чинимо напоре да задржимо статус организаора оваквих и сличних такмичења у спортовима на води. Посебна драж овог првенства је и учешће такмичара из Голупца, нагласио је председник Општине Голубац др Небојша Мијовић и најавио изградњу марине и плаже на Дунаву.

Државно првенство и Kуп ,,Голубачки град“ у једрењу на води у овом подунавском граду није било само такмичење за највиши пласман, било је то још и дружење најбољих једриличара у нашој земљи. Река Дунав и најбоље регатно поље у Србији пружају огромне могућности за развој спортова на води, а посебно једрење које постаје све популарније међу младим генерацијама.За Једриличарски клуб Голубац једрило је 6 једрилица из класе ,,Оптимист“ и од укупно 40 такмичара, голубачки једрличари, који су 4 године млађи од генерације у класи, заузели су 24, 25, 27, 33, 34 и 35. место.

Победницима пехари и медаље

Четвородневно надметање окупило je око 25 једрилица и 68 такмичара из 8 српских клубова. Учествовали су клубови из Суботице, Београда, Голупца и Смедерева. Први дан је био сунчан и миран, тако да није било услова за једрење. Другог дана одржане су само 2 трке по лаганом горњаку 2-4м/с. Ни трећег дана није било ветра, па трке нису одржане.   

У класи ,,Фин“ прво место освојио је Срђан Воларевић из Једриличарског клуба ,,Земун’’. У класи ,,Ласер радијал“ Kсенија Јоксимовић из ЈK ,,Земун“, а у класи ,,Ласер стандар“ Иван Kнежевић из АЈK „Београд“. Титулу шампиона у класи ,,470“ освојила је  Kристина Боја из ЈK ,,Земун“, а победник у класи ,,Оптимист“ је Андреј Бозоки из ЈK ,,Земун“. Победницима у свим класама на првенству Србије и Kупа Голупца уручени су пехари и медаље.

Дунав код Голупца представља једно од најбољих регатних поља у Србији. Ова подунавска општина има значајне природне и друге ресурсе, а посебно има перспективу у области туризма и у спортовима на води. Зато у Једриличарском клубу Голубац желе да формирањем клуба једриличарство подигну на један већи ниво са циљем да Голубац постане препознатљив поред Голубачке тврђаве, манастира Туман и по спортовима на води, посебно једрењу.

                                                                                                                Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content