IMG_5516Општина Голубац, која се с правом може сврстати међу водеће туристичке дестинације у Србији и региону, на овогодишњем 39. Међународном сајму туризма у Београду, представила је своју туристичку понуду у коју је уврстила, у првом реду, Голубачку тврђаву, спортове на води и културне садржаје попут Сајма Дунава, Фестивала младих, Голубачког котлића и активан одмор у природи. Туристи су позвани да посете нови Визиторски центар, у оквиру комплекса Тврђава Голубачки град. Штанд Туристичке организације обишао је и први човек Општине др Небојша Мијовић, са сарадницима.

predsednik opstine dr Nebojsa Mijovic 1Председник је говорио о пројектима, указавши на њихов развојни карактер и допринос вишем стандарду локалне самоуправе и унапређењу туризма.

– Голубачка тврђава је наш бренд по којем смо познати и у земљи и свету. У плану нам је и развој верског туризма, потом, изградња шетних стаза, реализација пројеката у области планинског бициклизма, изградња плаже и марине на Дунаву, као и привођење крају изградње шетно-бициклистичке стазе од насеља Винци до Голубачке тврђаве у дужини од 12 километара. То су пројекти који ће допринети развоју туризма, истакао је др Мијовић.

ТВРЂАВА – БРЕНД ЗА СВА ВРЕМЕНА

novi Vizitorski centar kod Golubacke tvrdjaveУ оквиру обнове Голубачке тврђаве, прошле године је завршен Визиторски центар, који је примио и прве туристе.

– Што се тиче комплекса завршен је највећи део радова. Тунел и пут су отворени за саобраћај, а завршени су и обалоутврда и пристаниште за пловила. Приведена је крају изградња Визиторског центра, а скоро је у целини припремљен и Археолошки парк. Један део археолошког налазишта остаће за нека каснија времена, јер нам је то сада било неочикавано. Завршен је паркинг, као и комплетна инфраструктура, каже директорка Друштва „Тврђава Голубачки град“ Искра Максимовић, и истиче:

IMG_5481– Тврђава није завршена, измештањем пута она сада остаје потпуно затворена за посетиоце, али најновија археолошка истраживања показала су да радови на Тврђави имају још једну димензију. У сваком случају, радови ће трајати читаве ове године. Комплекс ће у оним деловима који су окончани, за посетиоце бити отворен од 15. марта, када нам званично почиње туристичка сезона. У Визиторском центру планирамо изложбу са приказом археолошких налаза, који су откривени током радова и изградње у последње две године. Имамо и Инфо – центар, кафетерију и комплетан Археолошки парк, којим посетиоци могу да прошетају, да виде турски хамам (откривен пре две године), римску кућу из трећег века наше ере, такође могу да посматрају Тврђаву панорамски, као и да уживају у лепотама Дунава.

ИДЕАЛАН АКТИВАН  ОДМОР

На голубачком штанду су уз главни бренд, Голубачку тврђаву, представљене и значајне манифестације на један посебан начин, кроз призму младих стваралаца и како они као промотери виде свој град Голубац. Ове године је по први пут и Бициклистички клуб „Голубац“ представио своје активности и понуду за одмор и рекреацију. У богатој понуди је и вожња на Дунаву бродићем.

Јелена Петровић, вд директорке Туристичке организације Голубац, каже да припремљена брошура говори о сјајним младим људима који живе, раде и стварају у Голупцу, инспирисани Голупцем, Дунавом и природом, и истиче:

– Кроз њихове приче смо хтели да позовемо људе да дођу у Голубац, да нас посете, плове Дунавом и уживају у нашим манифестацијама, да пробају нашу познату голубачку рибљу чорбу. Желимо да и они осете оно што нас инспирише да овде останемо и развијамо туристичку понуду овог краја.

Кроз Голубац пролази Дунавска бициклистичка рута „ЕуроВело 6“, којом годишње прође од 10 до 15 хиљада бициклиста из Европе, а ова општина позната је и по једрењу, јер је Дунав управо у Голупцу најшири у свом току.

Због тих могућности, туристичка понуда ове подунавске Општине, осим различитим природним и културно – историјским потенцијалима и манифестацијама, окренута је и активном одмору који све више привлачи туристе.

Голубац, прави природни резерват, нуди еколошки туризам уз пешачење, бициклизам и планинарење на обали Дунава, са Националним парком „Ђердап“, планинама и Црним врхом, клисурама, изворима и водопадима. За све који свој годишњи одмор желе да проведу активно, Голубац је идеална дестинација.

Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content