2021-03-09T09:07:49+01:00 9. марта, 2021. 09:07 |

Голубачка бибилотека: Радно и током епидемије

Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу, осим библиотекарке делатности, обавља и функцију Центра за културу. Прошла година због пандемије изазване корона вирусом, за културу и реализацију планираних активности и програма била је тешка, али се ипак радило и део планираних активности је и реализован. Библиотека је имала добру сарадњу са Општинском штабом за ванредне ситуације и Општинском управом у почетку трајања пандемије, посебно у прва три месеца када је донета одлука да се рад библиотеке не прикида, па су читаоци своје омиљене књиге који су желели добијали на своју кућну адресу.-За време ванредне ситуације наша библиотека је била једна од ретких која није прекидала са радом, ни један дан. Организовали смо доставу књига на кућну адресу, посебно пензионерима, уз мали поклон. Враћене књиге су одлагане на посебно место, тако да није постојала могућност заразе, истиче Милен Богојевић и додаје да је јесен традиционално резервисана за Сајам књиге, месец књиге и културне догађаје, али је у 2020. години већина тих дешавања изостала.

-Лето 2020. биће упамћено и по томе што смо остали ускраћени за две највеће и најпознатије традиционалне манифестације , „Сајам Дунава“ и „Фестивал младих“ у којима Народна библиотека већ годинама активно учествује. То су иначе манифестације које окупљају по пар хиљада гостију за викенд и једноставно их није било могуће одржати због мера у време пандемије, рекао је Богојевић.

Милен Богојевић

По завршетку првог таласа пандемије Библиотека је организовала позоришну представу и обележила Дан Дунава. Вече је обележила представа ,,Црвени шешир’’ са глумицама Надом Блам и Мином Лазаревић на сцени, уз добру посећеност публике жељне лепих догађаја. Дан Дунава је ове године Народна библиотека обележила на посебан начин, концертом на најлепшој тераси изнад самог Дунава, са погледом на нашу Тврђаву. За изузетан доживљај су се побринули млади професори музике из Пожаревца, окупљени као Нови звучни талас.

У оквиру Дечије недеље, Народна библиотека је организовала дружење са децом где су гости били ученици нижих разреда Основне школе, као и полазници вртића „Ласта“. Октобар месец је био резервисан за монодраме, па је Библиотека угостила Слободана Ћустића са својом комедијом „Глуматање“,као и Љубивоја Тадића са монодрамом „Чујте Срби“.

-Културна јесен је нажалост, због епидемије завршена 31. октобра концертом нишке џез групе „Ејот“, као делом концертне серије „Џез истока’’. Грађани Голупца остали су ускраћени за још једног великог уметника, Петра Божовића, чија је монодрама већ договорена, али је ипак отказана, због погоршане опште здравствене ситуације, истакао је Богојевић.

У Народној библиотеци ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу искрено се надају да ће угостити великог уметника, чим се стекну услови за нормално организовање оваквих сличних културних догађаја.

Љ. Настасијевић