5          Заштитник виноградара, Свети Трифун, обележен је 14. фебруара широм Србије, па тако и међу виноградарима голубачке општине. С друге пак стране, они млађи, славили су Дан заљубљених, Светог Валентина. Спорили се или не око тога чији празник има првенство, и једнима и другима било је лепо. Једне је грејало вино, друге љубав.

3        Као и сваке године у Трифуново време, орезивали су се чокоти и заштитнику упућивале молитве. У голубачком крају више од  50 хектара виногорја засађено је квалитетним винским сортама, па се виноградари надају да ће ове године напунити и бурад и чаше када за то дође време. А колико још прошла година, не поновила се, била је катастрофална, са смањеним родом и до 50 одсто. Зато су све овогодишње поруке упућене Светом Трифуну биле у знаку  молитве да помогне да лоза не изневери.

            Централана прослава виноградара одржана је у Баричу, познатом по производњи грожђа и по томе да је у њему пре 18 година формирано Удружење виноградара Општине Голубац. Како и доликује славској церемонији, прво се присуствовало свечаној литургији у сеоској цркви, а затим је обављено освећење винове лозе, па резање славског колача и избор новог колачара. Међу шест заинтересованих да наредне  године буду домаћини славе, из шешира је извучено име Александра Стокића из Браничева. Међу бројним гостима  на слави је и ове године био први човек ове подунавске Општине др Небојша Мијовић са замеником  Сашом Марјановићем и осталим сарадницима.

 Na Skupstini udruzenja          Домаћин славе био је виноградар Славољуб Пантић из Клења, а обред резања колача обавио је јереј Баричке парохије Ратко Митровић.

         Скуп виноградара и воћара искоришћен је и да се одржи 18. редовна Скупштина удружења на којој је усвојен извештај о раду у протеклих годину дана  и утврђени задаци за ову годину. О раду Удружења говорио је председник Скупштине Славољуб Пантић који је поновио да је прошла година била једна од најтежих у последњих пет деценија.

                                       Да се поштује реч стручњака

          – Но, и поред тога, успели смо да произведемо колико толико  и да сачувамо засаде. Поред бриге о роду, Удружење је пружало помоћ члановима и у правцу боље информисаности о новинама у производњи. Посетили смо и Сајам пољопривреде у Новом Саду, учествовали на бројним манифестацијама у Голупцу, на Сајму Дунава, на Данима јабуке у Карбулову, у Општини Неготин, рекао је Пантић и додао да је сада потребно обавити прегледе винограда и воћњака, послушати савете стручњака  када је резидба у питању, применити хербициде и тако сачувати засаде од  пропадања.

         Насеље  Барич је далеке 1925.године имало 230 домаћинстава и свако је имало у просеку око 30 ари засада винове лозе. Данас је то упола мање, у просеку око 15 ари по домаћинству, производња се свела само за своје потребе.

         -Има, додуше интересовања да се под засадима винове лозе нађу нове, веће површине, што је охрабрујуће, јер би се тиме  мештани вратили својој традицији. Као село виноградара пре 18 година покренули смо иницијативу и формирали Удружење виноградара и воћара са седиштем у Баричу. Током свих ових година Удружење је постајало све масовније, придружили су нам се и произвођачи из других општина, из Великог Градишта, Пожаревца… Наши чланови освајачи су бројних награда и признања за резултате у производњи, истакао је на свечности председник Удружења Владан Мишић из Браничева.

                              Охрабрујуће поруке из буџета Општине

            У  Баричу су се виноградари одржали пуна два века. Није било куће без винограда и подрума. Веле да је била велика срамота да немаш чашу вина да налијеш госту. Сада је сасвим друго време, одржало се само неколико породичних винских подрума, а „Смедеревка“ и „Прокупац“, некадашњи брендови, изгубили су се. Из општинске касе, међутим почели су да дувају неки други ветрови, локална самоуправа спознала је значај виноградства и пољопривреде уопште, и све више охрабрује произвођaче.

             -Локална самоуправа  помаже у реализацији програма и активности  једног од најстаријих Удружења у Општини, Удружења виноградара и воћара.  Ове године смо из буџета издвојили  шест милиона динара за развој пољопривреде, у првом реду воћарства, сточарства и повртарства. Наредних година у плану нам је да ова средства буду три пута већа, каже председник Општине др Небојша Мијовић и подсећа да је стратешки циљ развоја овог подручја пољоприреда са ослонцем на туризам.

                                                                            Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content