Из претприступних ИПА фондова Европске уније  издвојено је 200.000 евра  за подстицање креативних и иновативних идеја у туризму и промоцији културног наслеђа за пројекте ,,ЕУ за културно наслеђе и туризам’’. 

Бесповратна финансијска средства на конкурсу добило је 12 подносилаца пријава који ће на креативан и иновативан начин унапредити презентацију културно-историјског наслеђа, учинити атрактивнијом промоцију својих општина или оплемене туристичку понуду и производе. Позивом је било обухваћено девет јединица локалних самоуправа међу којима су Смедерево, Пожаревац, Велико Градиште, Голубац, Мајданпек, Кладово, Неготин, Зајечар и Топола.

У општини Голубац финансираће се заједнички пројекат Народне  библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ и Туристичке организације,  као и пројекат Јавног предузећа ,,Тврђава Голубачки град’’. За пројекат који је  припремила Народна библиотека „Вељко Дугошевић“ у сарадњи са Туристичком организацијом Голубац одобрена су средства у износу од 19.120 евра. Ова средства утрошиће се  за реализацију активности у пројекту под називом „Митска и фантастична бића Голупца“.

Јавном предузећу  „Тврђава Голубачки град“ одобрена су средства од 20.000 евра за реализацију пројекта „ Креативна израда посебне уметничке серије сувенира тематски везаних за Голубачку тврђаву“.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ подржава развој туризма и промоцију културног наслеђа, са циљем подстицаја економског развоја региона и стварања нових пословних перспектива, посебно у руралним срединама. Пројекат финансирају Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

                                                                                                                          Љ.Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content